Obsah
1. | Charakteristika a rozdělení potravin
|
1.1. | Potraviny a poživatiny
|
1.3. | Kritéria při posuzování potravin
|
2. | Hlavní složky potravin
|
3. | Vitaminy rozpustné v tucích
|
4. | Vitaminy rozpustné ve vodě
|
5. | Minerální látky, enzymy, voda
|
6.1. | Obecně o cizorodých látkách
|
7. | Cizorodé látky – kontaminanty
|
8.2. | Antioxidanty a synergenty
|
9. | Aditiva – antimikrobika
|
10. | Aditiva – mikrobiostatika
|
11. | Aditiva – látky měnící vzhled (barviva)
|
12. | Aditiva – látky mění konzistenci
|
13. | Aditiva – látky měnící chuť a vůni
|
14. | Aditiva – separáty a odpěňovadla
|
15. | Aditiva – látky zvyšující výživou hodnotu
|
16. | Endogenní cizorodé látky (biogenní aminy)
|
17. | Zvyšování trvanlivosti potravin (zvýšení obsahu sušiny)
|
18. | Obaly potravinářských výrobků
|
18.1. | Ochranné vlastnosti obalů
|
18.2. | Informace na obalech
|
20. | Obilniny, luštěniny, olejniny
|
25. | Cukrovinky – nečokoládové (kandity, karamely, želé)
|
26. | Cukroviny – krystalické (marcipán, dražé a další)
|
28. | Čokolády a čokoládové cukrovinky, med
|
28.1. | Čokoláda a její příprava
|
30. | Zpracování ovoce a zeleniny
|
31. | Maso a jeho hlavní složky
|
32. | Zisk masa a jeho kontrola
|
34. | Zpracování masa (solení, mísení, uzení)
|
35. | Masné výrobky, rozdělení, charakteristika a vady
|
36. | Drůbež a vady drůbeže
|
37. | Zvěřina, ryby a rybí výrobky
|
38. | Vejce a výrobky z vajec
|
39. | Mléko – charakteristiky a vady
|
40. | Tekuté a trvanlivé mléčné výrobky
|
42. | Získávání tuků a olejů
|
43. | Káva – rozdělení, charakteristika
|
44. | Čaj – rozdělení, charakteristika
|
45. | Tabák – rozdělení, charakteristika
|
46. | Koření – rozdělení, charakteristika
|
49. | Víno – charakteristika a vady
|
50. | Lihoviny a jejich komerční sortiment
|
51. | Kůže a její charakteristika
|
53. | Sortiment a typy usní
|
54. | Koženky – rozdělení, charakteristika
|
55. | Poromery a umělé vláknité usně
|
57. | Klasifikace obuvi a její charakteristika
|
58. | Velikostní sortiment obuvi
|
59. | Polymery – polyetylen, polypropylen, polyvinylchlorid, polystyren
|
Úryvek
"1. Charakteristika a rozdělení potravin (dle původu, funkce ve výživě, hodnocení)
- poživatiny - v žebříčku výživy jsou nad potravinami, dělíme je na potraviny, pochutiny a nápoje
- potraviny = soubor látek potřebných pro růst, obnovu a udržení funkcí organismu
- potraviny dělíme:
• podle původu - živočišné (mléko, vejce), rostlinné (obiloviny), minerální (sůl)
• podle fce ve výživě - stavební - potřebné pro stavbu buněk svalů, kostí - obsahují bílkoviny a minerální látky
- energetické - hlavním zdrojem tepelné i pohybové energie - obsahují sacharidy a tuky
- ochranné - hlavním zdrojem vitamínů, minerálních látek
- při hodnocení potravin se posuzuje jejich:
• energetická hodnota - množství energie, které se uvolní při jejich úplném strávení - rozhodující jsou tuky (39 kJ/g), sacharidy a bílkoviny
• biologická hodnota - obsah složek, potřebný pro správnou funkci jednotlivých orgánů a celého organismu - vitamíny, minerální látky, esenciální aminokyseliny
• celkové hodnocení potravin - hodnocení energetické a biologické hodnoty
2. Hlavní složky potravin (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny)
Bílkoviny
= makromolekulární dusíkaté látky,potřebné pro tvorbu hormonů, enzymů a ochranných látek
- při trávení se rozkládají na své stavební kameny - aminokyseliny (celkem 25), které jsou vázány peptidickou vazbou
- peptidy - míň jak 100, tyto vazby nutí kyseliny se spojovat
- pH - záporný dekadický logaritmus koncentrace (0-7 kyselé, 7-10 zásadité = alkalické)
- některé aminokyseliny si může organismus sám syntetizovat, jiné neumí = esenciální
- bílkoviny jsou živočišného (jsou plnohodnotné) a rostlinného původu
- plnohodnotné bílkoviny: obsahují všechny aminokyseliny, včetně esenciálních ve správném poměru, neobsahují kolagen
- neplnohodnotné bílkoviny: některé esenciální aminokyseliny chybí, jsou rost. původu
- aminokyseliny:
glycin asparagin
alanin glutamin
valin lysin
leucin arginin
isoleucin histidin
serin fenylalanin
treonin tyrosin
cystein tryptofan
cystin prolin
methionin
- bílkovina je energeticky nenáročná, těžce stravitelná, nemá se jí zbytečně přejídat, protože se stejně nevyužije množství navíc
Tuky
- energeticky bohatá sloučenina
- jsou zdrojem a zásobárnou energie potřebné pro dobrou funkci organismu
- jsou rozpouštědlem pro některé vitamíny (A, E, D, K) nezbytné pro organismus
- jsou rostlinné (obsahují hodně nenasycených kyselin, nízký cholesterol, spíše tekuté) a živočišné (hodně nasycených kyselin a cholesterolu)
• nasycené mastné kyseliny
butanová C4 kaprinová C10 palmitová C16
kapronová C6 laurová C12 stearová (oktadekánová) C18
kaprylová C8 myristová C14 arachová C20
• nenasycené kyseliny - esenciální mastné kyseliny
olejová - dvojná vazba na devátém uhlíku
linolová - dvě dvojné vazby na devátém a dvanáctém uhlíku
linoleová - dvojné vazby na devátém, dvanáctém a patnáctém uhlíku
arachová
Sacharidy
- nejdůležitějším zdrojem svalové energie
- v potravě nemá jejich podíl klesnout pod 50 % denního příjmu potravy
- nejjednodušší cukr je glyceraldehyd
- dělí se na monosacharidy (glukosa, fruktosa, galaktosa, manosa), disacharidy (sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa)
Vitamíny
- organické látky nezbytné pro organismus, které si sám nemůže syntetizovat
- nemají energetickou hodnotu
- dělí se na vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích"
Poznámka
Zpracováno formou odrážek. Důležité informace jsou zvýrazněny podtržením. Délka jednotlivých otázek se pohybuje od 1/3 strany po 1 stranu.
Vlastnosti
Číslo práce: | 22577 |
---|
Autor: | - |
Typ školy: | VŠ |
Počet stran:* | 28 |
Formát: | Nezadáno |
Odrážky: | Ano |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ne |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2011 |
Počet stažení: | 3 |
Velikost souboru: | 51 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
-
SMS platba (ČR) 45 Kč
Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"
Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.
V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199
Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
- Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
- Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
- Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
- Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
Nápověda pro zákazníky Vodafone:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
- Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
- Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
- Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
- Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
- Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
- V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
Nápověda pro zákazníky T-mobile:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
- Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
- Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
- Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
- Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
- Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
- Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
- V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
-
Platit kartou 38 Kč
Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"
Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.
Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".
Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.
-
Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
-
SMS platba (Slovensko) - 1,70
Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
Zašlete SMS zprávu ve tvaru:
SEMmezera22577
- na telefonní číslo: 8877
Cena jedné SMS je 1,70 včetně DPH.
Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS.
Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je
použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
Důležité informace:
Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s
Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete
přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy
najdete zde nebo kontaktujte
naší podporu.