Obsah
Úryvek
"Ořechy
Neboli také skořápkové ovoce a některé druhy importovaného ovoce, mají vysoký obsah sušiny. Louskání je namáhavé, ale obsah tvrdých oříšků stojí za to. Je lahodný, zdravý a obsahuje také lehce stravitelné bílkoviny, klíčkový olej, energetické sacharidy, vitamíny, minerální látky a balastní látky. To vše s ohledem na druh semen.
Skupiny ořechů:
Peckové ovoce – do této skupiny patří vlašské ořechy, pistácie, kokosové ořechy a mandle
Luštěniny – do této skupiny patří burské oříšky
Tobolky – do této skupiny patří para ořechy
Pravé ořechy – do této skupiny patří lískové ořechy a jedlé kaštany
Složení ořechů:
Složení opět závisí na druhu ořechu. Všechny ořechy ale obsahují vysoký podíl tuků (s výjimkou jedlých kaštanů), proto se rychle kazí a žluknou. Dále obsahují bílkoviny, vitamíny B a E, minerální látky (hlavně vápník, fosfor a železo) a sacharidy, bílkoviny a balastní látky.
Skladování ořechů:
Tuk, který ořechy obsahují, se rychle kazí při kontaktu s kyslíkem. Proto je důležité, aby se skořápkové ořechy skladovaly na suchém, chladném a vzdušném místě.
Kvalita ořechů:
Zárukou kvality při nákupu ořechů je jejich hmotnost – čerstvé ořechy jsou těžké – a také vzhled skořápky, která by měla být bez prasklin, děr či škrábanců a zabarvení. U některých druhů se také hledí na odrůdu, zemi původu a celkový vzhled.
Kokos
Kokosové mléko se vyrábí z kokosové vody a dužniny. V mnoha zemích se používá jako základ pro nejrůznější omáčky.
Složení:
Kokos obsahuje kokosové mléko a jádro. Mléko lze konzumovat přímo. Jádro obsahuje tuky a bílkoviny. Jádro lze užít také přímo, ale spíše se suší (kopra). Kopra je důležitou surovinou při výrobě pokrmových tuků a jejím rozemletím vzniká kokosová moučka, která se používá v cukrářské výrobě.
Druhy ořechů:
Vlašské ořechy – Francouzské, odrůda Marbot, Kalifornské, odrůda Franquette, chilské vlašské ořechy, americké, odrůda Hartley.
Piniové oříšky – se nazývají též piniová jádra. Skladují se neloupané a vydrží několik let. Loupané se ihned prodávají a vydrží jen několik měsíců.
Limbové oříšky – jsou plody borovice limby, které rostou v Alpách. Především se využívají pro výrobu oleje."
Vlastnosti
Číslo práce: | 20131 |
---|
Autor: | veverka-zrzka - |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 2 |
Formát: | Nezadáno |
Odrážky: | Nezadáno |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ne |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2010 |
Počet stažení: | 131 |
Velikost souboru: | 10 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4c8e07e05dd6c.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.