Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Eva Čápová: proč studuju hotelový management ve Švýcarsku? Fascinuje mě multikulturní prostředí

Eva Čápová: proč studuju hotelový management ve Švýcarsku? Fascinuje mě multikulturní prostředí

Swiss Hotel Management SchoolSlečna Eva Čápová je třetím rokem studentkou SHMS, školy hotelového managementu ve Švýcarsku. V současné době se připravuje na certifikát Swiss Higher Diploma. Nedávno jsem se s ní setkal, abych vám mohl alespoň částečně přiblížit, jaké jsou její zkušenosti se studiem na prestižní zahraniční hotelové škole a na její plány do budoucna.

Jaké jste absolvovala vzdělání, dříve než jste se rozhodla pro zahraniční studium?
Podle mého názoru jsem měla štěstí na jednu z nejlepších středních škol specializovanou na jazyky v Praze, Gymnázium Nad Alejí. Lekce sice jsou v češtině, nicméně angličtina se tu vyučuje jako první cizí jazyk, a já si jako druhý jazyk vybrala ještě němčinu. Škola nabízí možnost udělat Cambridge FCE zkoušku v průběhu studia, kterou jsem také úspěšně složila.

Co vás potom přivedlo k myšlence studia pohostinství?
Již od mládí jsem měla zájem o hotelnictví. Milovala jsem atmosféru v hotelech, pozorovala, jak se zaměstnanci hotelu chovali ve styku s hosty. Uvědomila jsem si, že kariéra v tomto zajímavém oboru by mi dovolila poznat mnoho krásných a zajímavých míst a využívat jazykové znalosti. Studium hotelnictví se tak pro mě stalo přirozenou volbou.

A proč jste si vybrala Švýcarsko a SHMS?
Švýcarsko má dlouhou tradici a vysokou úroveň v pohostinství. Je známé i jako centrum vzdělávání v oboru hotelnictví a cestovního ruchu. Právě proto si myslím, že to pro mě byla ta nejlepší volba. Navštívila jsem sice několik škol, ale vybrala jsem si SHMS s pocitem, že je to pravé místo pro moje další vzdělávání. Okamžitě jsem si zamilovala atmosféru, úžasné podmínky a zařízení Caux Palace. Zaměstnanci i studenti byli velmi vstřícní a profesionální a fascinovalo mě to multikulturní prostředí.

Jaké to bylo naskočit do výuky na SHMS? Co může student očekávat během prvních dvou měsíců?
Vše bylo velmi dobře organizováno od chvíle, kdy jsem dorazila na letiště v Ženevě. Během prvního víkendu jsem se seznámila s celým areálem kampusu díky studentům z vyšších ročníků. Pro mě osobně bylo nejtěžší si zvyknout na přísná pravidla studentského života, disciplínu a cílevědomost všech studentů. Bylo to dost odlišné od mých zkušeností z České republiky. Účast na vyučování je povinná a hodně se dbá na dochvilnost. Teď už vím, že tato základní pravidla jsou důležitá a mají velký význam pro mou úspěšnou budoucnost v pohostinství. Učitelé byli vstřícní a cítila jsem, že jsem vždy měla s kým promluvit, pokud nastal problém nebo jsem něčemu nerozuměla.

Dokázala byste zhodnotit systém výuky?
Velmi rychle jsem si uvědomila, že ve srovnání s českými středními a vysokými hotelovými školami je nám v SHMS nabízena skvělá kombinace teoretického a praktického studia, které nás do budoucna připravuje na výzvy tohoto dynamicky se rozvíjejícího průmyslu.

Povězte nám něco o tom, kde a jakým způsobem probíhají odborné stáže?
Škola má speciální kancelář - Internship office SHMS, která studentům pomáhá v kontaktu a při vyhledávání adekvátního umístění. Nabídla mi spoustu různých příležitostí pro stáž a měla jsem dokonce i pohovor se zástupcem hotelu Hilton v Caux. Moje první praxe ale byla ve Velké Británii v hotelu Hilton, nedaleko od Londýna. Bylo to velmi těžká práce v oddělení F&B, v úseku potravin a nápojů. Ale byla to skvělá zkušenost. Dozvěděla jsem se hodně o celém úseku, a posílilo to mé znalosti i sebevědomí. Druhou stáž jsem absolvovala doma, v hotelu Barcelo Old Town Hotel v Praze. Měla jsem pozici ve „front office“, kde jsem dostala skvělou příležitost získat znalosti a zkušenosti v provozní části hotelového managementu. Hotel má navíc spoustu španělsky mluvících hostů, takže jsem měla šanci uplatnit svou školní španělštinu.

Co chcete dál dělat po promoci?
Poté, co obhájím bakalářský titul, bych ráda získala nějaké větší mezinárodní zkušenosti, možná se rozhodnu pro „management training programme“, praktický vzdělávací program. Nakonec bych se chtěla určitě vrátit do České republiky a pracovat hotelovém průmyslu.

Jaké byly vaše nejzajímavější zkušenosti při studiu na SHMS?
To je složitá otázka, protože celé studium bylo skvělou zkušeností! Zvykla jsem si na setkávání se s přáteli z celého světa, vlastně celý koncept je úžasný. Zjistila jsem, že SHMS mi nabízí skvělou příležitost pro mou profesní budoucnost. Kdo se chce věnovat hotelnictví na té nejvyšší úrovni, tomu doporučuji, aby zvážil možnosti a výhody studia v zahraničí.

- - - - - - - - - - - - -

Čím se SHMS, Swiss Hotel Managament School liší od ostatních škol?

Výuka je založena na intenzivním získávání teoretických poznatků v kombinaci s aplikací praktických zkušeností na nejvyšší úrovni, což umožňuje prostředí škol, které jsou umístěny ve stejných budovách jako hotelové komplexy, které vlastní a řídí jednotlivé instituty. Studenti se pravidelně podílí na vedení hotelu, plní své povinnosti, provádějí různé operace spojené se zajištěním chodu hotelu a jsou v neustálém kontaktu s hotelovými hosty. Touto formou studia získávají neocenitelné zkušenosti z praxe, což je pro ně velkou výhodou při uplatnění zaměstnání v oboru. Výuka klade důraz na osobní přístup ke každému studentovi a dává značný prostor pro volné diskuse a výměnu názorů.

Více se můžete dozvědět zde, nebo se podívejte na web školy.

datum: 20.11.2009 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse