Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Maturita krok za krokem 4: Profilová část maturity (společenskovědní předměty)

Maturita krok za krokem 4: Profilová část maturity (společenskovědní předměty)

V minulých dílech našeho seriálu jsme vám dali návod na strategii přípravy k maturitě, informace o společné části i tipy na podklady pro přírodovědné předměty profilové části. V tomto dílu se opět podíváme na profilovou část, která je specifická pro jednotlivé střední školy. Letos bude obsahovat 2 až 3 povinné zkoušky a rozhodnout se můžete skládat maximálně 2 nepovinné zkoušky.

Nabídku předmětů určuje ředitel školy a zkouška může mít podobu písemnou, ústní, praktickou, maturitní práce s obhajobou nebo kombinace uvedených. Protože je okruh předmětů závislý na konkrétní škole, zde uvádíme jen některé se společenskovědním zaměřením, s nimiž byste se mohli při maturitě potkat.

Maturita ze základů společenských věd

Kde najdete materiály k přípravě

Pokud se chcete připravovat z knižní publikace, máte na výběr ze souhrnů středoškolského učiva základů společenských věd, zpracovaných maturitních témat i souborů testových úloh. Nabídka je pro vás připravena zde. Obsahuje nejen knihy zaměřené na základy společenských věd obecně, ale také specializované na samostatné obory.

Jako inspirace by se vám mohly hodit maturitní otázky vypracované studenty před vámi. Z jednotlivých otázek i kompletních sad můžete vybírat zde. Čekají na vás otázky z práva, psychologie, sociologie, ekonomie, filozofie, politologie a dalších společenskovědních disciplín. Podívat se můžete také na témata speciálně pro ekonomii, pedagogiku nebo také právo

Doporučujeme: profi práce

  • Výklad témat z filozofie, politologie, sociologie, psychologie či ekonomie v profesionálním provedení najdete ve výukových listech na Seminarky.cz.
  • Život a dílo významných osobností filosofie a psychologie shrnují medailonky myslitelů.

Maturita z dějepisu

Kde najdete materiály k přípravě

Poznatky potřebnými k maturitě vás mohou vybavit knižní publikace: učebnice, shrnutí učiva, vypracované maturitní otázky a testové úlohy, z nichž si můžete vybrat zde.

Jak se k maturitě z dějepisu připravili starší studenti, vám řeknou zpracované otázky, které na vás čekají například na tomto odkazu.

Doporučujeme: profi práce

Maturita ze zeměpisu

Kde najdete materiály k přípravě

Z učebnic vhodných k přípravě na maturitu ze zeměpisu můžete vybírat například zde.

Pokud se raději než ke knižní publikaci obrátíte k materiálům svých starších kolegů, jsou pro vás připravené třeba na Seminarky.cz.

Maturita z dějin umění

Kde najdete materiály k přípravě

Řada poznatků z dějin umění je obsažena ve středoškolské dějepisné látce. Na návrh přípravných materiálů k dějepisu se můžete podívat výše v tomto článku. Publikace věnované speciálně dějinám umění pak najdete například zde.

K dispozici jsou pro vás také studentské podklady k maturitě z dějin umění. Vyzkoušet můžete třeba materiály na Seminarky.cz.

Maturita z českého jazyka a literatury nebo z cizího jazyka

Inspiraci k přípravě na zkoušku z českého jazyka a literatury nebo cizího jazyka najdete v předchozím díle seriálu.

Náš tip

Společná část maturitní zkoušky sice sestává už jen z matematiky, českého jazyka a literatury a cizích jazyků, k dispozici jsou ale pro vás stále ostré a vzorové testy z minulých let i z dalších předmětů. ZSV, dějepis, zeměpis i dějiny umění najdete v databázi na tomto odkazu. I když v této podobě maturitu skládat nebudete, při přípravě se mohou hodit.

Chystáte se kromě maturity také na přijímací zkoušky na vysokou školu? Snažte se přípravu co nejvíce propojovat a soustřeďte se zejména na učivo, které využijete i při přijímačkách. Pomoci vám v tom mohou ty publikace, které jsou určeny nejen k přípravě na maturitu, ale také k přijímacím zkouškám.

Máte zpracované vlastní otázky? Můžete je vložit na Seminarky.cz a pomoci ostatním studentům. Navíc si tak můžete i přivydělat.

Nenašli jste v našem seriálu otázky nebo knihy k předmětu, ze kterého maturujete? Kompletní nabídka knižních publikací je pro vás připravena zde a studentských maturitních otázek v sekci Maturitní otázky na Seminarky.cz.

Rady a tipy, jak si naplánovat dobrou strategii k maturitě a jak se připravovat na předměty společné části nebo na přírodovědné předměty profilové části, najdete v předchozích dílech seriálu.

Přejeme hodně štěstí!

datum: 21.03.2013 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse