Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Jak si pomoci o zkouškovém

Jak si pomoci o zkouškovém

Určitě to všichni znáte, blíží se zkouškové, pilní studenti si opakují látku z celého semestru a ten zbytek začíná šílet, protože se na to ještě ani nepodíval.Někteří okamžitě zalehnou do knih a večer chodí normálně spát. Jiní si zkoušky nechají na poslední týden, kdy pro jistotu ani spát nechodí, aby se mohli učit. Ráno pak jdou po probdělé noci na zkoušku a odpoledne už z posledních sil šprtají na další. Přiznávám, že patřím spíše k těm flákačům. Díky svému přístupu jsem se začala zajímat o to, jak se vyrovnat s krátkou dobou spánku, jak donutit hlavu, aby se soustředila jen na učení, a oči, aby se nezavíraly. Vyzkoušela jsem toho za dobu svého studia docela hodně. Některým mým závěrům se možná budete jen smát, jelikož nejsou ničím podložené. Jiné se ovšem dají dohledat v knihách i na internetu.

Takže si shrňme základní potřeby před zkouškovým obdobím:
- nutnost soustředit se
- nenechat se rozptýlit
- necítit únavu
- spát „tak akorát“
- všechno si pamatovat alespoň do zkoušky
- nestresovat

Smart drugs:
První, co by vás asi napadlo použít pro lepší učení, bude pravděpodobně díky reklamě Speed8, lecitin, nebo nějakou „formuli paměti “, která se prodává v každé drogérii nebo lékárně. Nicméně proč kupovat drahé tablety, když stačí přečíst si složení, uvědomit si, v čem spočívá účinek, a koupit jen potřebné složky? Už někomu v učení pomohl Speed8? Co jsem se dočetla na internetu, dozvěděla od lidí a zkusila na vlastní kůži, je to spíše placebo.Tak abych tu dále nemluvila jen o tom, co nezabírá, posuňme se dál. Říká vám něco název „piracetam“?

Piracetam je zjednodušeně řečeno nootropní léčivo zvyšující zásobení mozku kyslíkem a glukózou. Jeho pozitivní působení by se mělo objevit až po nějaké době užívání, ale ze zkušenosti své i pár známých mohu potvrdit, že funguje už první den. Více si o Piracetamu můžete přečíst zde: http://www.smartdrugs.cz/pira.htm

Kdybych měla popsat, jak jsem vnímala účinky této látky, vytkla bych hlavně bdělost. Sice se může stát, že se vám najednou bude chtít hrozně spát. Lehnete si, za dvě hodiny se probudíte a pak už se můžete učit klidně dva dny v kuse a ani vám to nepřijde. Kdykoliv ale budete chtít jít plánovaně spát, bez problémů usnete. Připravte se ovšem na hodně živé sny. Pamatuji si, že hlavně prvních pár dní jsem spala spíše proto, že jsem se těšila na ty noční sny. I beze spaní jsem však byla soustředěná. Pár známých - mužů - tvrdí, že se cítili po piracetamu více „nadržení“. Nicméně já jako žena jsem podobný účinek nepozorovala. Skvělou informací pro vás bude jistě i cena. Jako „Kalicor 800“ se dá tahle látka koupit za cenu zhruba 50 Kč/krabičku.
Pozor: vzhledem k tomu, jak piracetam funguje, se velice snadno opijete už z malého množství alkoholu. Vzhledem k tomu, že alkohol ale učení moc neprospívá, bylo by nejlepší se mu o zkouškovém úplně vyhnout.

Jako další chytrou drogu bych chtěla zmínit:
Pyritinol (více zde: http://www.smartdrugs.cz/pyri.htm). Zkoušela jsem ho hlavně proto, že by měl začít fungovat ihned, a v podstatě jeho účinky mi přišly doplňující k piracetamu. Tato látka se dá v lékárně koupit jako Enerbol. Jeho vliv je hlavně v tom, že se necítíte unavení. Při větších dávkách jsem pozorovala mírné pálení v žaludku, ale pokud se budete držet doporučeného dávkování, je vše bez problémů. Cituji: Při pravidelném užívání 300 mg denně byla zlepšena výkonnost paměti a vybavování vjemů.

Bylinky, čaje, jídla:
Určitě si na každé již zmíněné „formuli paměti“ všimnete, že obsahuje: ginko, lecitin, guaranu, kofein, thein atp. Pokud se rozhodnete nepoužívat „chytré drogy“ a raději byste dali přednost přírodním „doplňkům“, pak tu je spousta možností.
Maté – na někoho lépe působí klasické zelené, na mě třeba spíše pražené maté. Jde o silně povzbudivý čaj. (Omlouvám se všem znalcům čaje, kteří by teď jistě namítali že maté není čaj, ale tráva). Maté jsem pila, když jsem se učila na maturitu. Sice nepotlačí potřebu spánku, ale pokud víte, že potřebujete ještě pár hodin učení k dobru a zavírají se vám oči, tohle je jedna z možností. Funguje i lidem, na které nezabírá káva. (Což jsem třeba já).
Ryba - rybí maso je bohaté na DMAE a cholin, což jsou látky fungující jako prekurzor acetylcholinu. Jsou to též látky, které bývají obsažené v oněch „zázračných pilulkách“. Samotné DMAE je poměrně drahé (asi 250 Kč/krabičku), tak proč si radši v době učení neudělat na oběd rybu?
Ginko – opět se dá koupit v podobě čaje. Bohužel ale chuťově není tak dobrý jako maté.
Čokoláda – ano, opravdu čokoláda pomáhá při učení. Protože mozek potřebuje pro svoji činnost glukózu. Navíc kakao obsažené v čokoládě snižuje tvorbu látek vyvolávajících stres - adrenalinu a noradrenalinu.
Med – na rozdíl od čokolády neobsahuje kakao, ale zase má lepší zastoupení sacharidů.
Vzduch – i v zimě si otevřete alespoň na chvíli okno a vyvětrejte. Mozek pro svoji práci potřebuje kyslík.

Moje osobní postřehy:
Spánek – každý člověk je jiný, takže asi budete muset zjistit svoje minimum, ale já ze zkušenosti zjistila, že když spím přesně 4 hodiny, nejsem pak tolik unavená. Když spím 5 hodin, jsem kupodivu unavenější než po těch čtyřech. Důležité je se probudit až po proběhnutí REM fáze, kdy se vám zdají sny. Dobré je jít spát 5 hodin před odchodem na zkoušku. Po 4 hodinách se probudit, jednou si přečíst důležité nadpisy, uvědomit si, že to umíte, a pak vyrazit. Často se mi stávalo, když jsem poslední den nespala, že jsem se po neúspěšné zkoušce rozbrečela. Prostě psychika. Když jsem ale spala, nic mě nevyvedlo z míry. I neúspěch jsem brala jen jako poučení pro příště.
Nedovařené kuřecí – tohle raději zkoušejte jen s domácími kuřaty, ať nechytnete salmonelu. Jednou jsem spěchala s jídlem a kuřecí prsa, která jsem jedla, byla uvnitř syrová. Po snězení se mi ale mnohem líp pamatovalo, co jsem si přečetla. Divila jsem se a zkusila to znovu a znovu a znovu.. a pokaždé to fungovalo. Netuším, na jakém principu to může fungovat, mám jen a pouze vlastní zkušenost.
Sport – asi si říkáte, že sportem se akorát unavíte a bude se vám chtít spát. Opak je ale pravdou. Chvilka běhu na čerstvém vzduchu nebo hodinka sportu, který vás baví, dokáže pozitivně naladit, zbavit tělo přebytečné hyperaktivity a pak si konečně budete moci sednout ke knize bez neustálé potřeby se vrtět nebo někam chodit.

Co dodat na závěr?
Nejlepší recept, jak udělat zkoušky bez stresu, je samozřejmě učit se průběžně. Pro ty co to stejně každý rok riskují, vezměte si z výše uvedeného, co vás zaujalo, a nezapomeňte vždy na princip, na kterém jsou výsledky založeny. Pokud je zlepšení založené na zlepšení využití glukózy mozkem, těžko dosáhnete dobrého výsledku, pokud budete hladovět.

datum: 13.12.2007 | autor: Julie

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse