Obsah
1. | Stanovení SO2 v potravinách – v sušeném ovoci
|
2.2.1. | Stanovení faktoru odměrného roztoku
|
2.2.2. | Stanovení v reálném vzorku
|
2.3. | Spotřeba při titraci slepého roztoku
|
2.3.1. | Spotřeba při titraci džusu
|
Úryvek
"Stanovení SO2 v potravinách – v sušeném ovoci
Princip
SO2 + I2 + 4H2O = SO42- + 2I- + 4H+
Odměrným standardizovaným roztokem jódu titrujeme SO2 buď přímo v okyseleném vzorku, nebo po destilaci SO2 do předlohy s KOH, odkud se uvolní okyselením. Indikátorem bodu ekvivalence je škrobový maz, titrujeme do vzniku modrého zbarvení. Destilací se uvolní SO2 kvantitativněji a z celého objemu vzorku, jak použitím metody přímé titrace, kterou lze aplikovat u jednoduchých materiálů jako rafinovaný cukr. Destilační technika je však časově náročnější.
Postup
Navážíme s přesností 0,1g asi 5 g sušených meruněk, zhomogenizujeme s křemenným pískem ve třecí misce, přidáme 200 ml destilované vody a vpravíme do destilační baňky, kam těsně před destilací přidáme 8 ml 25% H3PO4 na uvolnění veškerého oxidu a přidáme skleněné kuličky. Destilujeme do předlohy s 25 ml 1M KOH. Nadestilujeme asi 75 ml, okyselíme 15 ml 2M H2SO4 a přelijeme do titrační baňky. Přidáme 5ml škrobového mazu, a titrujeme 0,01M odměrným roztokem jódu do modra.
Výpočet
m=((V.c.M)/nav).100
m=((18,1.0,01.0,1)/5,02).100
m=0,36% SO2
Stanovení – JÁHLY
A. Před uvařením se posuzuje:
barva 1-10 8
vyrovnanost v barvě 1-10 9
velikost semen 1-10 9
B. Po uvaření se posuzuje:
barva a změny v barvě 1-5 3
konzistence zrna 1-5 3
stejnoměrnost uvaření 1-10 8
vůně - typičnost 1-10 9
- příjemnost 1-20 15
chuť – chutnost 1-15 13
- jemnost 1-15 13
- lahodnost 1-10 9
99"
Poznámka
Práce obsahuje výpočty.
Vlastnosti
Číslo práce: | 10543 |
---|
Autor: | - |
Typ školy: | VŠ |
Počet stran:* | 2 |
Formát: | MS Word |
Odrážky: | Ne |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ne |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2005 |
Počet stažení: | 124 |
Velikost souboru: | 9 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x471217a6d1fcc.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.