Obsah
1. | Stručná charakteristika karboxylových kyselin
|
6. | Zástupci a jejich charakteristika
|
Úryvek
-v tělech mravenců, vos, v listech kopřiv
-vyrábí se oxidací methanolu nebo reakcí hydroxidu sodného s CO (vzniká sůl kys. mravenčí)
-bezbarvá kapalina, ostrý zápach
-použití: v konzervárenství, při arvení látek, jako dezinfekční prostředek, v kožedělném průmyslu
Kyselina octová = kys. ethanová
-čirá kapalina štiplavého zápachu
-ve formě octa
-výroba octovým kvašením lihových roztoků nebo oxidací acetaldehydu vzdušným kyslíkem
-použití: k výrobě acetátového hedvábí, v konzervárenském průmyslu, výroba léčiv (acylpyrin)
-octan hlinitý jako obklad na roztoky
Kyselina máselná = kys. butanová
-nepříjemný zápach, olejovitá
-ve formě esteru je obsažena v másle
-uvolňuje se při žluknutí
Kyselina palmitová a kyselina stearová
-ve formě esterů v tucích, pevné bílé látky
-z tuků se vyrábí jejich soli užívané jako mýdla
Kyselina olejová
-zástupce vyšších mastných kyselin s nenasycenými vazbami
-v olejích
-hydrogenací výroba ztužených tuků z rostlinných olejů
Kyselina benzoová
-nejjednodušší aromatická monokarboxylová kyselina
-v přírodě volně i vázaná ve formě esterů
-bezbravá krystalická látka
-použití: v potravinářském průmyslu jako konzervační činidlo
Kyselina šťavelová
-nejjednodušší dikarboxylová kyselina
-v rostlinách ve formě solí, ve šťovíku, rebarboře
-výroba: termickým rozkladem mravenčanu sodného (meziprodukt-šťavelan sodný)
-jedovatá, krystalická látka
-použití: k přípravě mořidel, v analytické chemii"
Poznámka
Velmi stručné, ale přehledné.
Vlastnosti
Číslo práce: | 17959 |
---|
Autor: | wesik - werca-eminem na seznam.cz |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 2 |
Formát: | Nezadáno |
Odrážky: | Nezadáno |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ne |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2009 |
Počet stažení: | 168 |
Velikost souboru: | 10 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4ab7c2fd1c5c3.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.