Seminarky.cz > Studijní podklady > Otázky ke zkoušce > Otázky k Mgr. SZZk > > Chemie a analýza potravin - otázky k SZZk

Chemie a analýza potravin - otázky k SZZk

Kategorie: Gastronomie, Chemie

Typ práce: Otázky k Mgr. SZZk

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce obsahuje 10 vypracovaných okruhů z oboru chemie a analýzy potravin. Každý okruh je podrobně rozpracován a obsahuje stručné charakteristiky, vlastnosti a význam témat v oblasti: voda v potravinách, aminokyselin, peptidů, sacharidů, lipidů, minerálních látek, vitaminů, aditiv, kontaminantů, aromatických látek a barviv - vše aplikováno ve vztahu k potravinám.

Obsah

1.
Voda v potravinách
1.1
Dělení
1.2
Vlastnosti vody
1.3
Aktivita vody
1.4
Metody stanovení vody a sušiny
1.5
Charakteristika sušiny
2.
Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny
2.1
Charakteristika aminokyselin
2.2
Vlastnosti
2.3
Významní zástupci
2.4
Výskyt a význam
2.5
Reakce bílkovin
2.6
Metody stanovení bílkovin a aminokyselin
3.
Lipidy
3.1
Mastné kyseliny
3.2
Tuky, oleje a látky lipidické povahy
3.3
Výskyt lipidů a jejich složení
3.4
Stanovení lipidů a mastné kyseliny
3.5
Tukové charakteristiky
4.
Monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy
4.1
Charakteristika, vlastnosti, významní zástupci
4.2
Výskyt, význam, reakce sacharidů
4.3
Metody stanovení sacharidů fyz.-chemickými a chemickými metodami
5.
Minerální látky – esenciální a toxické prvky
5.1
Charakteristika
5.2
Vlastnosti
5.3
Významní zástupci a výskyt
5.4
Význam a mineralizace
5.5
Metody stanovení jednotlivých prvků
6.
Vitaminy
6.1
Dělení
6.2
Charakteristika jednotlivých vitaminů
6.3
Vlastnosti a výskyt, význam
6.4
Metody stanovení jednotlivých vitaminů
7.
Aditiva
7.1
Dělení
7.2
Charakteristika, významní zástupci
7.3
Vlastnosti a výskyt, význam
7.4
Metody stanovení aditivních látek
8.
Kontaminanty
8.1
Dělení
8.2
Charakteristika
8.3
Významní zástupci, vlastnosti a výskyt
8.4
Zdravotní hodnocení
8.5
Metody stanovení kontaminantů
9.
Přírodní aromatické látky
9.1
Dělení
9.2
Charakteristika hlavních skupin zástupců
9.3
Vlastnosti a výskyt
9.4
Význam
9.5
Metody stanovení aromatických látek
10.
Přírodní barviva
10.1
Dělení
10.2
Charakteristika jednotlivých zástupců
10.3
Vlastnosti a výskyt, význam
10.4
Metody stanovení přírodních barviv

Úryvek

"1. Voda v potravinách
charakteristika a vlastnosti, výskyt a význam, metody stanovení vody a sušiny, charakteristika sušiny
• jedna z nejrozšířenějších sloučenin a základních živin
• tepelné hospodaření organismu, transportní médium (soli, vitamíny,..) rozpouštědlo, reaktant, má zásadní vliv na texturu, nezbytná pro růst organismů

Dělení:
• voda endogenní
o (oxidace: 37gH2O/1g bílkovin; 0,4gH2O/1g lipidu; 0,6g H2O/1g sacharidů)
o kolik vody vznikne v organismu
• voda exogenní
o (nápoje, potraviny)
o voda z venku (v potravinách)
• voda povrchová
o (více organ. látek, MO, rozpuštěný kyslík, málo CO2 a Fe)
o 80% pitné vody
• voda podzemní
o (prostá, minerální – obsah rozpuštěných plynů > 1g/dm3)

další dělení:
• pitná voda
o úpravy:
- desinfekce, odkyselení provzdušněním (odstranění CO2)
- čiření, zvýšení koncentrace Ca2+, HCO3-, snížení konc. Fe2-, Mn2+
- odstraňování NH4+ a těžkých kovů, radioaktivních látek (Ra)
• balená (podzemní)
o stolní (bez chlorové úpravy)
o kojenecká (přísnější předpisy, neupravovaná jen UV nebo ultrafiltrace)

Tvrdost vody:
• přítomnost HCO3-, SO42-, chloridy (Ca, Mg)

Potr. Průmysl:
• mikrobiologické hledisko, - pivovary (tvrdost vody), - mlékárny (Mg, Fe),
• konzervárenský průmysl (dusičnany), - odpadní vody (masokombináty, cukrovary, pivovary, mlékárny)

Jakost vody:
• ukazatel kyslíkového režimu (množství rozpuštěného kyslíku),
• fyzikální a chemické ukazatele (pH 6-8; vodivost, rozpustné a nerozpustné látky, N, P), doplňující ukazatele (Ca, Mg, vázaný Cl, SO42-),
• obsah těžkých kovů (Pb, Cd, Mg, As),
Další ukazatele:
• biologické a mikrobiologické (koliformní bakterie),
• ukazatele radioaktivity

Voda v potravinách

• 50-90% hmotnosti surovin; zbytek – sušina
• % vody v potravinách: masa – 50-60%, mléko – 85-90%, sýry – 50-80%

Aktivita vody:
• organoleptické vlastnosti (textura, vůně, chuť,barva)
• údržnost a odolnost vůči reakcím při zpracování a skladování

Změny při zpracování (technologickém, kulinárním) a skladování:

• Tepelné zpracování (sušení, vaření, pečení) → snížení obsahu vody
• Zmrazování a rozmrazování → ztráty vody (jejich rychlost)
• Skladování
o obaly propustné pro vodu (vysychání – snížení obsahu vody)
o Vlhnoucí potraviny (instantní) – růst obsahu vody "

Poznámka

Obsah práce je čerpán z výpisků z přednášek a skript Chemie potravin, vydaných FT - UTB ve Zlíně. Práce je přehledně členěna, obsahuje vzorce a obrázky. Čistý text dosahuje cca 88 stran. Každý z okruhů je vypracován v rozsahu cca. 4 - 10 stran.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 65 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 59 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 55 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 990 kreditů (=55Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 2,50€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera19680
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 2,50€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse