Seminarky.cz > Studijní podklady > Zápisky z přednášek > > Hygiena výživy - výpisky

Hygiena výživy - výpisky

Kategorie: Medicína

Typ práce: Zápisky z přednášek

Škola: Ostravská univerzita Lékařská fakulta, Ostrava - Vítkovice

Charakteristika: Výpisky se zabývají hygienou výživy. Popisují výživu a její energetickou stránku, podrobně charakterizují látky vyskytující se v potravě a také se věnují alergickým reakcím. Dále seznamují například s používanými kuchyňskými technologiemi, či si všímají zastoupení lipidů, sacharidů a proteinů ve výživě.

Obsah

1.
Energetická stránka výživy
1.1.
Uvolňování a přenos energie na buněčné úrovni
1.2.
Mitochondrie
1.3.
Energii potřebnou pro životní pochody získáváme
1.4.
Energetická hodnota potravy
1.5.
Energetické ztráty organismu
1.6.
Celková potřeba energie člověka
1.7.
Energeticky nedostatečná výživa
1.8.
Poruchy příjmu potravy
2.
Voda v potravě
2.1.
Rozdělení vody v organismu
2.2.
Nápoj
2.3.
Dehydratace
2.4.
Jak pít v průběhu dne
2.5.
Obsah vody v potravinách
3.
Fyziologie trávení
3.1.
GIT má tyto hlavní úkoly
3.2.
Základní funkce trávicího ústrojí
3.3.
Regulace trávení a vstřebávání
3.4.
Fáze řízení činnosti trávicího traktu
3.5.
Řízení jednotlivých pochodů v GIT
3.6.
Řízení metabolických pochodů
4.
Přídatné látky
4.1.
Aditivní látky
4.2.
Přídatné látky
4.3.
Barviva
4.4.
Sladidla
4.5.
Konzervanty
4.6.
Konzervanty a antioxidanty
4.7.
Extrakční rozpouštědla
4.8.
Antioxidanty
4.9.
Stabilizátory
4.10.
Balící plyny a propelanty
4.11.
Kyseliny a zásady
4.12.
Regulátory kyselosti
4.13.
Tavící soli
4.14.
Kypřící látky
4.15.
Zahušťovadla
4.16.
Želírující látky
4.17.
Emulgátory
4.18.
Protispékavé látky
4.19.
Leštící látky
4.20.
Zvlhčující látky
4.21.
Zpevňující látky
4.22.
Sekvestranty
4.23.
Čeřící látky
5.
Zásady osobní hygieny, požadavky na osoby činné v potravinářství
5.1.
Zákonné normy
5.2.
Osobní hygiena
5.3.
Předpoklady pro výkon činností epidemiologicky závažných
5.4.
Povinnosti fyzické osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné
6.
Minerály v potravě
6.1.
Vápník
6.2.
Fosfor
6.3.
Hořčík
6.4.
Sodík
6.5.
Draslík
6.6.
Chlor
6.7.
Železo
6.8.
Jód
6.9.
Zinek
6.10.
Měď
6.11.
Mangan
6.12.
Chrom
6.13.
Kobalt
6.14.
Selen
6.15.
Molybden
6.16.
Fluor
7.
Alimentární nákazy
7.1.
Ad I- skupiny výlučně lidských nákaz
7.2.
Ad II. Zoonozy
7.3.
Ad III. Alimentární intoxikace
8.
Přirozeně se vyskytující toxické látky v potravinách
8.1.
Solanin
8.2.
Otrava biogenními aminy
8.3.
Otravy ciguatoxinem
8.4.
Otrava tetrodotoxinem
8.5.
Toxin
8.6.
Paralytic Shellfish Poisoning (PSP)
8.7.
Toxiny
8.8.
Příznaky otrav houbami
9.
Kontaminanty potravin
9.1.
Látka kontaminující
9.2.
Rozdělení kontaminantů
9.3.
Toxické minerální látky
10.
Vitamíny
10.1.
Liposolubilní = v tucích rozpustné
10.2.
Hydrosolubilní = ve vodě rozpustné
11.
Kuchyňské technologie
11.1.
Základní metody tepelného opracování
11.2.
Vaření
11.3.
Dušení
11.4.
Pečení
11.5.
Smažení
11.6.
Mikrovlnný ohřev
11.7.
Technologické postupy používané při zpracování jednotlivých surovin
12.
Alergie z potravin
12.1.
Vysvětlení pojmů
12.2.
Alergická reakce
12.3.
Anafylaktická reakce
12.4.
Potravinová přecitlivělost
12.5.
Potravinová alergie
12.6.
Nealergická potravinová přecitlivělost (potravinová intolerance)
12.7.
Zkřížená reakce
12.8.
Prahová dávka
12.9.
Potravinové alergeny
12.10.
Zpracování potraviny a změny alergenicity
12.11.
Zpracovatelské postupy, které významně redukují alergenicitu
12.12.
Celiakie
12.13.
Přídatné látky
12.14.
Potravinová přecitlivělost na jednotlivé přídatné látky v potravinách
12.15.
Syntetická barviva
12.16.
Antioxidanty
12.17.
Náhradní sladidla
12.18.
Látky zvýrazňující chuť
12.19.
Přídatné látky a aromatické látky přírodního původu
12.20.
Látky určené k aromatizaci potravin
12.21.
Pomocné látky
12.22.
Nealergická přecitlivělost na látky s farmakologickým účinkem
12.23.
Látky kontaminující potraviny a potravinová přecitlivělost
12.24.
Potraviny na bázi geneticky modifikovaných organizmů a alergie
12.25.
Směrnice 2000/13/EC
13.
Živiny
13.1.
Lipidy ve výživě
13.2.
Sacharidy ve výživě
13.3.
Bílkoviny ve stravě

Úryvek

"2. Voda v potravě
2. 1 Rozdělení vody v organismu
Voda tvoří v organismu 2 kompartmenty (oddíly)
• intracelulární (uvnitř buněk)
• extracelulární (vně buněk)
• krevní plasma
• intersticiální tekutina, včetně lymfy
• sekrety
Voda tvoří z celkové váhy lidského těla cca 60%, z toho je mimo buňky cca 20% vody.

2. 2 Nápoj
• kapalina vhodná k pití, která obsahuje více než 80 % vody a je schopna ukojit žízeň

2. 2. 1 Ideální nápoj:
1. kyselá nebo mírně trpká chuť
2. teplota 8-10o C nebo vyšší – přechlazené nápoje zvyšují pocit žízně, neboť vedou k překrvení sliznice hltnu
3. měl by obsahovat minerální látky- neboť ty se ztrácejí potem
4. měl by obsahovat látky povzbuzující krevní oběh – např. kofein
5. nápoj by měl být mírně šumivý- ne moc aby nedošlo k nadýmání

2. 2. 2 Vhodné nápoje
• nealkoholické nápoje se sníženým obsahem energie
• Iontové nápoje s menším obsahem iontů
• Stolní vody, některé druhy minerálních vod
• Nealkoholické pivo, bylinné čaje
Vhodné jsou nápoje s vyšším obsahem tvrdosti, která je způsobená hořčíkem – prevence srdečně - cévních onemocnění

2. 3 Dehydratace
• delší dobu snížen příjem tekutin,
• při delší dobu trvajících průjmech
• projevy
• pokles krevního tlaku, malátností, bolestmi hlavy
• odkrvení kůže, která je suchá, bledá a málo napjatá
• zvýšení tepové frekvence i v klidu
• vysychání sliznic- sucho v ústech, zapadlé oči
• omezení tvorby moče, zvýšení hustoty moče, změnou její barvy do sytě žluté

2. 4 Jak pít v průběhu dne
• první nápoj by měl být podán ihned po vstávání- nejlépe ovocné, či bylinkové čaje, džusy – v létě
• v průběhu dopoledne je nutno vypít minimálně 1-2 sklenice nápoje
• nepít před, během a těsně po obědě
• odpoledne by měl být příjem 3-5 sklenic nápoje
• nepodávat nápoje těsně před, během nebo po večeři
• těsně před spaním se lze ještě napít
• pít lze i během noci

2. 5 Obsah vody v potravinách
• závisí na chemickém složení surovin
• na způsobu zpracování potravin
• na skladování potravin
Množství vody v potravinách ovlivňuje organoleptické vlastnosti potravin, jejich údržnost, odolnost vůči bakteriím, enzymové a neenzymové reakce."

Poznámka

Ostravská Univerzita v Ostravě, Zdravotně sociální fakulta, předmět Hygiena výživy. Práce obsahuje 1 tabulku, rozsah čistého textu je 66 stran. Kapitola 12 je dostupná na internetu.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 65 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 59 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 55 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 990 kreditů (=55Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 2,50€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera22144
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 2,50€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse