Obsah
1. | Charakteristika, projevy a důsledky
|
2.1. | Postižení mozkových tepen
|
2.2. | Postižení věnčitých tepen
|
2.3. | Postižení tepen dolních končetin
|
3. | Faktory, které zvyšují riziko vzniku aterosklerózy
|
4. | Prevence proti ateroskleróze
|
5. | Nízkocholesterolová dieta
|
Úryvek
"Ateroskleróza
Změny intimy arterií spojené s ukládáním lipidů , polysacharidů a krevních elementů a v dalším vývoji tvorbou fibrózní tkáně provázenou ukládáním vápenatých sloučenin, se změnami v medii arterií.
Postihuje velké a střední arterie tvorbou subintimálního ztluštění (ateromu), které může vést k redukci nebo až obstrukci krevního průtoku.
V důsledku aterosklerózy dochází k zúžení tepenných průsvitů, které je způsobeno tím, že kromě tukových látek se ukládají do stěny Ca a cholesterol, proto dochází k bujení vaziva- tepenná stěna je ztuhla a je méně průchodná.
Kde se ucpe tepna, vznikne výduť (aneurysma) – tepna může prasknout a krvácet do dutiny břišní.
Postižení mozkových tepen
- postihuje cévy mozkových tepen
- projevuje se zapomnětlivostí, plačtivostí, krvácení do mozku, prasknutím cévy.
Postižení věnčitých tepen
- tento typ aterosklerózy se projevuje jako ischemická choroba srdeční - postižením koronární cévy
Postižení tepen dolních končetin
- projevuje se jako intermitentní kulhání, které bývá později i v klidovém stavu ve i v noci.
- postižený doslova kulhá
- nastávají změny na dolních končetinách atrofií (prstů, nártů a výše), tvoření (nekróza), může vést ke gangréně a poté k amputaci dolní končetiny.
Faktory, které zvyšují riziko vzniku aterosklerózy
- dosti vysoká energetická strava, která způsobuje otylost
- zvýšený příjem živočišných tuků
- nadměrný příjem cholesterolu ve stravě
- zvýšený příjem sacharózy nebo fruktózy
- snížený přísun vit C
- nerovnoměrný poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin
- zvýšený přívod kuchyňské soli
- snížený denní přísun vlákniny
- stres, kouření, sedavý způsob života, vysoký krevní tlak, nedostatek pohybu, diabetes mellitus
Prevence proti ateroskleróze
- stejný přísun energie vydané a energie přijímané
- snížený přísun živočišných tuků
- denní příjem cholesterolu je maximálně 300mg
- zvýšený příjem vit C ve stravě
- rovnoměrný poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin
- zvýšený příjem vlákniny max. 25 g na den (ovoce, zeleniny, tmavé pečivo)
- snížit příjem cukru
- zvýšit příjem rostlinných olejů
Léčba – d. č. 7 – nízkocholesterolová
Indikace – při ateroskleróze a jejich komplikace (při infarktu myokardu, po mozkové mrtvici)
- při hyperlipidémii
- Složení: 8400 KJ
80g B
60g T
275g S
130mg vit. C
300mg cholesterolu
30g vlákniny
Charakteristika
- - dieta je plnohodnotná energeticky i biologicky, dlouhodobá
- - strava se podává 6x denně
- - na II večeře se podává zelenina nebo ovoce
Zásady diety
- redukce hmotnosti – udržení ideální tělesné váhy
- vyloučení živočišných tuků, ve stravě je nahradit rostlinnými "
Poznámka
Z větší části zpracováno formou odrážek.
Vlastnosti
Číslo práce: | 22378 |
---|
Autor: | - |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 2 |
Formát: | MS Word |
Odrážky: | Ano |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ne |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2005 |
Počet stažení: | 74 |
Velikost souboru: | 10 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4e7863ca538f5.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.