Obsah
3. | Grilované špekáčky na pivě
|
4. | Bramborový koláč s lososem a brokolicí
|
5. | Kukuřicové lívanečky s ovocem
|
Úryvek
"Food styling
Food styling je příprava pokrmů na fotografování či filmování, cílem food stylingu je produkovat atraktivní fotografie jídel pro použití v reklamě, menu nebo do kuchařských knih. Profesionální fotografování jídla je výsledkem týmové práce, obvykle zahrnuje uměleckého ředitele, fotografa , stylistu pokrmu a jejich asistenty.
Food styling v reklamě často vypadá přitažlivě a to víc než opravdu je , nejvíce to vidíme snad v případě rychlého občerstvení.
Historie
Po dlouhou dobu byly fotografovány pokrmy tak, jak na něj byli lidé zvyklý a to z pohledu zpříma. Až po několika pokusech začaly fotit z horní perspektivy, tedy z hlediska jedlíka. Stylisté to naaranžovaly tak, aby jídlo bylo krásné shora a zřetelně jej oddělovaly od sebe (přílohu, maso,...).
Později vešlyo do módy romantické osvětlení, mělčí úhly a další rekvizity. V poslední době převažuje trend fotografovat jídlo aby vypadalo jednoduše, čistě, s malými rekvizitami, často za použití efektů jako jsou selektivní zaměření, nakloněné desky a extrémní detaily. To doplňuje trendy v profesionální gastronomii, aby jídlo bylo více vizuálně zajímavé.
Úloha food stylisty je, aby jídlo mělo atraktivní vzhled v konečné fotografii. Hlavní rozdíl mezi tím, jak domácí kuchař nebo šéfkuchař mohou prezentovat jídlo a to, co dělá stylista je čas a úsilí stylisty pečlivě a umně naaranžovat jídlo. Také je důležitá schopnost stylisty převést vnímání chuti a vůně na fotografii. Jídlo stylistům připravují profesionální kuchaři nebo mají své zázemí.
Proces fotografování jídla začíná nákupem potravin a surovin. Protože jen ty vizuálně dokonalé potraviny jsou přijatelné a musíme mít obvykle hodně záložních a zkušebních položek, je to velmi časově náročný proces. Nejhezčí zakoupená potravina je označena jako „hrdina“, tj. potravina která se představí na fotografii.
Skutečné fotografování může probíhat ve studiu s kontrolovanými světelnými podmínkami nebo na denním světle. Barva a textura na pozadí je zvolena tak, aby účinně doplňovala potraviny.
Navržené jídlo je obvykle označeno jako nepoživatelné a musí se zlikvidovat po natáčení nebo fotografování, protože to může být ošetřeno takovým způsobem, že může být životu nebezpečné.
Kromě výběru, přípravy a skládání potravin, stylisté používají řadu technik, aby se jídlo stalo co nejatraktivnější. Například takovéto:
- vytvoření páry z kombinace chemických látek uvolňujících kouř, který dává vzhled páry
- stříkání jídla vodou nebo směsí vody, kukuřičného sirupu nebo jiné tekutiny, aby jídlo vypadalo vždy svěží
- smícháním prášku do pečiva, kukuřičného sirupu a moučkového cukru vznikne tuhá poleva, která zanechá zmrzlinu v původním stavu
- použití látek „Browning“ , které zlepší barvu (obvykle směsi používané pro hnědé omáčky,vařené maso a drůbež nebo za účelem zlepšení barvy) Užívají se i někdy teplem aktivované kapaliny používané v reklamách na pekárny
- použitím smetany místo mléka v miskách s cereáliemi, aby se zabránilo cereáliím nasávat vlhkost příliš rychle. Použití bílého lepidla se obecně nedoporučuje, a běžně se s tím nesetkáme.
- přidání vody do nápoje tak, aby se světlo přefiltrovalo a dodávalo nápoji jiskru
- kapky vody jsou vytvářeny postřikem skla kukuřičným sirupem nebo glycerinem
- Kostky ledu používané v natáčení jsou vyrobeny z akrylátu, takže se nepohybují, netají ani neplavou. Čerstvě vyhlížející bubliny na povrchu nápoje jsou vytvořeny za použití směsí nápoje a pracího prostředku na povrchu kapátkem"
Poznámka
Práce obsahuje obrázky. Čistý text je cca 2 strany.
Vlastnosti
Číslo práce: | 23203 |
---|
Autor: | - |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 4 |
Formát: | MS Word |
Odrážky: | Částečně |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ano |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2012 |
Počet stažení: | 2 |
Velikost souboru: | 450 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
-
SMS platba (ČR) 45 Kč
Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"
Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.
V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199
Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
- Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
- Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
- Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
- Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
Nápověda pro zákazníky Vodafone:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
- Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
- Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
- Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
- Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
- Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
- V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
Nápověda pro zákazníky T-mobile:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
- Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
- Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
- Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
- Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
- Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
- Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
- V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
-
Platit kartou 38 Kč
Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"
Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.
Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".
Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.
-
Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
-
SMS platba (Slovensko) - 1,70
Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
Zašlete SMS zprávu ve tvaru:
SEMmezera23203
- na telefonní číslo: 8877
Cena jedné SMS je 1,70 včetně DPH.
Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS.
Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je
použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
Důležité informace:
Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s
Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete
přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy
najdete zde nebo kontaktujte
naší podporu.