Management: základní pojmy a principy
Kategorie: Management
Typ práce: Zápisky z přednášek
Škola: nezadáno/škola není v seznamu
Charakteristika: Heslovité zápisky z přednášek managementu objasňují obsah základních pojmů a tematických oblastí managementu. Po vymezení managementu a přehledu významných koncepcí v historii managementu je pojednáno o problematice komunikace, personalistiky, rizika, inovací, rozhodování, vedení, organizování či plánování a dalších tématech.
Obsah
9. | Předklasický management
|
10.1. | Klasický, moderní management
|
10.3. | Správní řízení (H. Fayol)
|
10.4. | Zásady byrokratického řízení (M. Weber)
|
10.5. | Škola lidských vztahů (E. Mayo)
|
10.6.1. | Motivační hygienická teorie Herzberga
|
10.6.3. | Současný management
|
10.6.3.1. | Fordovy myšlenky o podniku
|
10.6.3.2. | Členění civilizací podle Tofflera
|
10.6.3.5. | Facility management
|
10.6.3.6. | Benchmarking, franchising
|
11.2. | Programovaná a neprogramovaná rozhodnutí
|
11.5. | Klíčové otázky rozhodování
|
11.6. | Zákony vztahující se k rozhodování
|
11.8. | Faktory snižující nesprávné rozhodnutí
|
11.10. | Vlivy okolí na rozhodování manažera
|
11.11. | Varovné signály problémů
|
11.12. | Přístupy k rozhodnutí
|
11.13. | Příčiny pochybností
|
11.14. | Subjektivní vlivy na rozhodování
|
11.15. | Znaky rozhodování skupiny
|
11.17. | Rozhodování a rady
|
12.1. | Základní vývojové trendy současného světa
|
12.2. | Postup tvorby strategie
|
12.3. | Strategický záměr podniku
|
12.4. | Zdůvodnění potřeby vize
|
12.5. | Poslání a cíle podniku
|
12.6. | Konkrétní podnikové cíle
|
12.7. | Definování strategických cílů
|
12.8. | Vlivy ovlivňující podnikové cíle
|
12.9. | Prvky, přínos a základní přístupy analýzy
|
13.1. | Proces organizování
|
13.2. | Charakteristické rysy organizace
|
13.3. | Organizační systém podniku
|
13.5. | Charakter organizace
|
13.6. | Sociální klima organizace
|
13.7. | Proces organizování
|
13.8. | Organizační nástroje
|
13.9. | Organizační struktura a její typy
|
13.10. | Pracovní skupina, její znaky a členění
|
13.11. | Tým: definice, zásady
|
13.13. | Organizace podle Minzberga
|
13.16. | Tvořivé podniky, vnitropodnikatelství
|
13.17. | Změny a přizpůsobení organizace
|
13.18. | Nové organizační systémy
|
13.19. | Virtuální organizace
|
13.20. | Učící se organizace
|
13.21. | Příčiny neúspěchu organizace v současném období
|
14.4. | Časová náročnost druhů komunikace
|
14.5. | Manažerská komunikace
|
14.7. | Prostorové zóny komunikace
|
14.8. | Nonverbální komunikace: vymezení, využití, význam
|
14.9. | Činitelé ovlivňující jednání
|
14.10. | Komunikační dovednosti
|
14.11. | Otázky a jejich kladení
|
14.12. | Důvody nepřesvědčivé komunikace
|
15.1. | Druhy moci v podnikovém řízení
|
15.2. | Motivace, motiv, potřeba
|
15.3. | Pracovní motivace a její faktory
|
15.5. | Motivační strategie, možnosti odměňování
|
15.7. | Formy nehmotného ocenění
|
16.2. | Obecné zásady snižování podnikatelského rizika
|
16.3. | Rizika lidského faktoru
|
16.5. | Operativní a strategické řízení rizika
|
17.4. | Zdroje, podněty inovací
|
18.2. | Definice krizového řízení
|
18.4. | Nástroje krizového řízení
|
18.5. | Desatero krizové komunikace
|
19.1. | Tři základní roviny
|
19.2. | Charakteristiky úspěšné kultury
|
19.4. | Druhy podnikové kultury
|
19.5. | Faktory pomáhající implementaci podnikové kultury
|
19.6. | Identita organizace
|
20.2. | Řízení lidských zdrojů
|
20.6. | Nové pracovní formy
|
20.7. | Zaměstnanecké výhody
|
21. | Vedení lidí a tvorba týmů
|
21.1. | Vedení a jeho principy
|
21.3. | Úskalí charismatického vedení
|
21.5. | Koučování, mentorování
|
21.6. | Pravidla pro tvorbu dobrých vztahů na pracovišti
|
21.8. | Vůdcovství, vůdce a skupina
|
Úryvek
"Šéf
Šéf má pravdu
Šéf má vždy pravdu
Do kanceláře šéfa se vstupuje s vlastními nápady a odchází se šéfovými
Šéf nepije, šéf zahání žízeň
Šéf nespí, šéf nepřemýšlí
Šéf se neplete, byla mu sdělena špatná informace
Šéfům je zakázáno souložit aby se nepřemnožili
Tři žádoucí stavy:
- Dobře
- Rychle
- Levně
Ale výsledek je vždy:
Práce bude odvedena:
- Dobře a rychle – nebude to levné
- Dobře a levně – nebude to rychlé
- Levně a rychle – nebude to dobré
Management označuje:
1. řízení organizačního celku
2. skupinu vedoucích pracovníků
3. předmět studia
4. soubor specifických f-cí vedoucích pracovníků
5. výkon řídících f-cí
Druhy řízení v podniku:
1. strategické (dlouhodobé)
2. operativní (krátkodobé)
Tyto podoby podnikového řízení musí být:
1. Odděleny – realizace různými úrovněmi managementu
2. Spojeny – operativa vychází z podmínek
Vedení lidí
Jedna ze základních f-cí každého vedoucího (manažera)
Principy vedení:
1. soulad cílů jednotlivců s cíli organizace
2. motivace jako klíč k trvale udržitelné výkonnosti lidí
3. vůdcovství jako způsob ovlivňování lidí tak, aby se snažili nadšeně a ochotně dosahovat cílů organizace
4. jasná komunikace – sdělení konzistentní, jednoduchý a srozumitelný projev
5. podpůrné použití neformální konkurence
Definice managementu:
1. věda a umění řídit
2. dosažení cílů organizace rukama a hlavou cizích lidí
3. proces optimalizace využití zdrojů podniku k dosažení stanovených cílů
4. systematické provádění všech f-cí manažera tak, aby bylo dosaženo cílů organizace
Manažérské f-ce:
1. sekvenční (cyklické):
o plánování
o organizování
o vedení lidí
o kontrola
2. paralelní (průběžné):
o rozhodování
o komunikace
o motivování
o implementace
o analyzování"
Poznámka
PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ
Vlastnosti
Číslo práce: | 24320 |
---|
Autor: | - |
Typ školy: | VŠ |
Počet stran:* | 47 |
Formát: | MS Word |
Odrážky: | Ano |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ne |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2012 |
Počet stažení: | 107 |
Velikost souboru: | 58 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x505c5fdf75325.zip (58 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.
Diskuse