Pivo

Kategorie: Výrobek, Gastronomie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: V práci nalezneme komplexní pohled na vlastnosti a výrobu piva. Text uvádí charakteristiku hotového výrobku (včetně upozornění na možné vady piva) i charakteristiku surovin pro výrobu piva. Detailně je popsán technologický proces výroby piva a samotné výrobní zařízení. V závěru práce nechybí ani zmínka o bezpečnosti práce, ohledu k životnímu prostředí a o chmelařském výzkumu.

Obsah

1.
Charakteristika hotového výrobku
1.1
Vlastnosti hotového piva
1.2
Složení piva podle chemických rozborů
1.3
Stálost
1.4
Výživná hodnota
1.5
Vady piva
1.6
Ošetřování piva
2.
Suroviny potřebné pro výrobu a jejich charakteristika
2.1
Ječmen
2.2
Chmel
2.3
Voda
2.4
Náhražky sladu
2.5
Pomocné preparáty
2.6
Odpady
3.
Popis použitého technologického procesu
3.1
Slad
3.2
Varna
3.3
Sladina
3.4
Vířivá káď
3.5
Spilka
3.6
Sklep
3.7
Stáčírna
3.8
Expedice
4.
Látková bilance procesu
5.
Energetická bilance procesu
6.
Popis jednotlivých stupňů výroby
6.1
Čištění a třídění ječmene
6.2
Máčení ječmene
6.3
Klíčení ječmene
6.4
Hvozdění sladu
6.5
Odklíčení a uskladnění sladu
6.6
Výroba mladiny
6.7
Chlazení mladiny
6.8
Kvašení mladiny
6.9
Dokvašování a zrání piva
6.10
Filtrace piva
6.11
Stabilizace piva
7.
Popis výrobního zařízení
8.
Technologické schéma výrobního zařízení
9.
Požadavky na měření a regulaci
9.1
Výroba sladu
9.2
Výroba piva
10.
Bezpečnost práce
11.
Ochrana životního prostředí
12.
Požadavky na výzkum a vývoj procesu
13.
Použitá literatura

Úryvek

Pivo, jeho chuť a charakteristické vlastnosti prošly během staletí různými vývojovými stadii. Posoudit jakost hotového piva bylo vždy určitým problémem. Pivo je velmi složitým systémem. Rovnováha tohoto systému je velmi citlivá a snadno se porušuje zejména vlivy teploty, tlaku,vlivy okysličení a styk s kovem nebo tukem. Často dobré pivo nechutná, je-li příliš teplé, nepění jestliže je natočeno do mastné sklenice a pod.
Všeobecně se od piva požaduje, aby bylo osvěžujícím nápojem s čistou vůní a chutí, dobře pěnící, mírně nasycené CO2. Jakost piva se posuzuje podle výsledků smyslových zkoušek a podle chemického rozboru.

1.2. Chuť a vůně
Při ochutnávání vnímáme chuť a vůni piva takřka současně a částečně se oba vjemy prolínají. Pivo se stáčí do lahví, plechovek, cisteren a takzvaných keg sudů. Chuťová stabilita piva závisí na obsahu kyslíku ve stočeném pivě a u lahvové produkce souvisí rovněž s přístupem světla. Přestože je pivo chráněno před světlem hnědým zbarvením láhve, při delším působení světla vzniká tzv. letinková příchuť piva. Chuťová stabilita zůstává nevyřešeným problémem. Světlé pivo má být řízné a má dráždit k dalšímu napití. Za čistou chuť se považuje pouze chuť po chmelu a sladu. Po napití má zůstat na jazyku příjemný pocit po chmelové hořči, u tmavých piv po sladu, který však vymizí a nezanechává pachuť. U tmavých piv je chuť vždy plnější než u světlých.

1.3. Barva a čirost
Pivo se konzumuje převážně ve sklenicích a záleží na tom aby první dojem byl co nejlepší. Podle barvy se rozlišují jednotlivé druhy piva. U světlých piv se požaduje čistá světle zlatohnědá barva. Dalším požadavkem je požadavek určité čirosti a průhlednosti piva. Světlé pivo musí mít tzv. jiskru.V jiskrnosti a průhlednosti vidí spotřebitel čistotu a dokonalost výrobku.

1.4. Pěnivost a stálost pěny
Hustá a trvanlivá pěna je charakteristickou vlastností piva a nevyskytuje se v podobné formě u jiných nápojů. Pivo se špatnou pěnivostí bývá většinou zvětralé. Předpokladem dobré pěnivosti je dostatečné nasycení piva CO2. Pro dobrou pěnivost jsou důležité látky, které snižují povrchové napětí. Požaduje se , aby po natočení do sklenice tvořila pěna vrstvu alespoň 3 cm vysokou a aby ještě po 3-5 minutách byly ještě patrné zbytky pěny.

1.5. Složení piva podle chemických rozborů
Chemické složení piva se zjišťuje rozborem a metody, kterých se k rozborům používá jsou podobné v celé Evropě. Chemický rozbor je však nutnou a nezbytnou pomůckou při kontrole jakosti piva. Obsah alkoholu závisí na stupni prokvašení. Alkohol má vliv na chuť a trvanlivost piva.V jakosti piva se však neuplatňuje takovým způsobem, aby musel být dodržován přesně určitý obsah. V rozborech je udán obsah alkoholu v hmotnostních procentech a pohybuje se u 7° piv mezi 1,8-2,2%, u piv 10° mezi 2,4-3,2% a u 12° piv mezi 3,5-4,5%. Dále se stanovují veličiny jako: stupňovitost, barva, kyselost."

Poznámka

Práce obsahuje schéma.

Vlastnosti

Náhled

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera2540
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse