Analýza potravin

Kategorie: Gastronomie, Chemie

Typ práce: Zápisky z přednášek

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce z oboru obsahuje informace z přednášek předmětu Analýza potravin. V úvodu autor vysvětluje spojitost tématu s některými obory. Dále se práce stručně věnuje jednotlivým typům stanovení látek v potravinách. Nejdříve jsou popsány metody na stanovení vody v potravinách, následuje analýza sušiny, minerálních a dusíkatých látek. Poté je popsána tuková charakteristika typická pro analýzu lipidů. Tu střídá popis metod analýzy sacharidů. Zajímavé jsou pasáže o metodách používané k analýze vitamínů, barviv a kyselin. Závěrečná část hovoří o tom, jak se stanoví pesticidy v látce.
Obsah:
1. Souvislost se znalostmi různých předmětů
2.Analýza vody
2.1 Destilace
2.2 Denzitometricky a refraktometricky
3. Analýza sušiny
4.Analýza minerálních látek
4.1 Mineralizace suchou cestou
5. Analýza dusíkatých látek
5.1 Chromatograficky
5.2 Kjeldahovou metodou
6. Analýza lipidů
6.1 Stanovení mastných kyselin
7. Analýza sacharidů
7.1 Schoorlova metoda
7.2 Bertrnandova metoda
7.3 Luffo_Schoorlova metoda
8. Analýza vitaminů
8.1 Princip stanovení vitaminu C
9. Analýza barviv a kyselin
9.1 Stanovení umělých barviv rozpustných ve vodě
10. Analýza cizorodých látek
10.1 Rozdělení kontaminantů
10.2 Stanovení aditivních cizorodých látek
Úryvek z práce:
"Analýza dusíkatých látek
Stanovení aminokyselin pomocí AAA, hydrolýza bílkovin
• Stanovení aminokyselin pomocí aromatického analyzátoru aminokyselin je založen na principu ionexové chromatografie. AMK se stanovují na 2 nebo 1 koloně podle toho, zda jde o bazické nebo kyselé a neutrální AMK. Po FIA (zřejmě po odpaření do sucha a přidání vody a uvedení do varu) dojde k postupné eluaci pufry o různém pH, kontinuálním mícháním s ninhydrinem a průchodu kyvetou se měří při 520 nm. Tento způsob stanovení se využívá pro standardní směs aminokyselin.
Hydrolýza bílkovin
• rozklad bílkovin až na základní části – AMK. Hydrolýza probíhá buď kyselou, alkalickou nebo enzymatickou hydrolýzou.
Kyselá hydrolýza
• 105°C, 24 hod., 21% HCl, nevhodná pro tryptofan, tyroxin, fenylalanin, cystein, arginin
Alkalická hydrolýza
• 20% NaOH, nevhodná pro serin, alanin, treonin
Enzymatická hydrolýza
• používají se pepsin, papain, trypsin, pankreatin a to jednotlivě nebo v kombinaci, je to šetrnější metoda, ale často neúplná.
chromatografické stanovení AMK
• dělení AMK na chromatografických kolonách – AMK se zachytávají na ionexech, poté je možné stanovit je automatickým analyzátorem AMK, plynovou, papírovou, tenkovrstvou chromatografií
Kjeldahovo stanovení bílkovin a jejich reakce
• Dojde k inverzibilnímu vysrážení bílkovin solemi těžkých kovů Pb, Cu, Hg a reverzibilně některými sírany (NH4)2SO4, MgSO4, Na2SO4. Varem s kyselinou octovou bílkoviny koagulují, k podobné reakci dochází s alkoholem – etanolem nebo kyselinou trichloroctovou či taninem. Izolovaná bílkovina se separuje a po kjeldahlizaci se stanoví dusík. Stanovení dusitanů a dusičnanů vedle sebe
• Ke stanovení dusitanů a dusičnanů se používají titrační, fotometrické (využívající nitraci a kopulaci aminů s dusitany) nebo fluorometrické metody, nebo specifická elektroda popřípadě gazometrie.
• Nitrozaminy se vzhledem ke svojí těkavosti stanovují plynovou chromatografií nebo kombinací plynové a tenkovrstvé chromatografie.
Stanovení dusíku Dumasovou metodou
• Plynoměrné stanovení N2
• Po oxidaci org. látky CuO nebo Co3O4 v atmosféře CO2 se zredukují případně vzniklé NOX kovovou Cu na N2 a plynné produkty se vedou do kalibrované plynové byrety – azotoměru, naplněné 50 % KOH (zachycení všech kyselých produktů i nosného CO2 s minimální rozpustností pro N2).
• Nutná korekce na tlak, teplotu, tenzi par H2O nad 50% KOH, vzlínání roztoku KOH a na nerozpustné plyny."

Poznámka

Práce vyžaduje znalosti z oboru chemie nebo potravinářství.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera19516
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse