Obsah
1. | Podstata společného stravování
|
1.1. | Formy společného stravování
|
1.2. | Restaurační stravování
|
1.5. | Stravování v lázních
|
1.6. | Stravování v nemocnicích
|
1.7. | Stravování v domovech pro staré občany
|
2.1. | Hotelnictví ve starověku
|
2.2. | Hotelnictví ve středověku
|
2.3. | Hotelnictví v novověku
|
3. | Podnikání v gastronomii
|
3.1. | Základní předpoklady pro podnikání v gastronomii
|
3.2. | Způsoby provozování podniku v gastronomii
|
3.3. | Profesní sdružení v gastronomii
|
4. | Klasifikace a kategorizace restauračních zařízení
|
4.1. | Klasifikace restauračních zařízení
|
4.2. | Kategorizace restauračních (hostinských) zařízení
|
5. | Organizační struktura restauračního podniku
|
6.Podnikání v hotelnictví
6.1. | Podmínky pro provozování podnikání dle živnostenského zákona
|
6.2. | Materiální a finanční podmínky pro podnikání v hotelnictví
|
6.5. | Profesní sdružení v gastronomii
|
7. | Nákupní a skladovací činnost restauračního podniku
|
7.2. | Nákup zboží a surovin
|
7.4. | Odběr, příjem a výdej zboží
|
8. | Nové trendy v gastronomii
|
8.4. | Zážitková gastronomie
|
8.5. | Molekulární gastronomie
|
9.2. | Rozdělení ubytovacích zařízení
|
9.3. | Kategorizace ubytovacích zařízení
|
10. | Výrobní činnost restauračního podniku
|
10.1. | Členění výrobního střediska
|
10.2. | Řízení výrobní činnosti
|
11.1. | Klasifikace hromadných ubytovacích zařízení
|
11.2. | Klasifikace ostatních ubytovacích zařízení
|
12. | Prodejní a odbytová činnost restauračního podniku
|
12.1. | Způsoby a systémy obsluhy
|
12.2. | Formy prodeje způsoby obsluhy
|
13.3. | Concierge – informační služba
|
13.4. | Placené a neplacené recepční služby
|
13.5. | Pracovníci Front office
|
14. | Specifické formy nabídky v restauračním provozu
|
14.2. | Brunch (Breakfest and Lunch)
|
14.3. | Rychlé občerstvení: fast food
|
14.5. | Etážový servis: room servis
|
14.6. | Venkovní gastronomie
|
15. | Provozní evidence Front Office
|
16. | Kategorizace hotelových pokojů
|
16.1. | Zařízení a vybavení hotelových pokojů
|
16.3. | Hotelové pokoje se zvláštním režimem
|
16.4. | Úklid hotelového pokoje
|
17. | Přijetí a odjezd hosta – Check in a check out
|
17.1. | Rezervace ubytování
|
17.3. | Check-in hosta – stručný přehled
|
17.4. | Úloha recepce během pobytu hosta
|
17.6. | Check-out hosta: rekapitulace a stručný přehled
|
17.7. | Kreditní politika hotelu
|
17.8. | Ubytovací a reklamační řád
|
18. | Specifické činnosti v gastronomii
|
18.2. | Cateringová činnost
|
18.3. | Zážitková gastronomie
|
19.1. | Pracovníci housekeepingu
|
19.2. | Provozní dokumentace a terminologie lůžkové části
|
20. | Ochrana hotelových hostů a jejich majetku
|
20.1. | Zvláštní události v hotelu
|
20.2. | Požární bezpečnost hotelu
|
21. | Marketing v gastronomii a hotelnictví
|
21.1. | Specifika marketingu v hotelnictví a gastronomii
|
21.2. | Marketingový mix hotelových a restauračních služeb
|
22. | Prodejní program stravovacího úseku
|
22.1. | Jídelní lístek a nápojový lístek
|
23. | Management v hotelnictví a gastronomii
|
23.2. | Organizační struktura hotelu
|
23.4. | Provozní management
|
23.5. | Operační management
|
23.6. | Současné trendy v organizační struktuře hotelu
|
24. | Moderní trendy v hotelnictví
|
24.2. | Nízkonákladové hotelnictví
|
24.3. | Wellness hotelnictví
|
24.4. | Netradiční ubytování
|
25. | Marketing a management v cestovním ruchu
|
25.2. | Destinace cestovního ruchu
|
25.3. | Destinační management
|
Úryvek
"1. Podstata společného stravování
(pojem, funkce, význam společného stravování, restaurační, školní, závodní stravování, stravování v lázních a v nemocnicích)
• Společné stravování představuje činnost spojenou s hromadnou výrobou, prodejem a spotřebou jídel a nápojů pro velké skupiny spotřebitelů, která je organizována mimo domácnost.
• Podstatou společného stravování je, že:
o zpravidla bývá místně a časově spojena výroba pokrmů s jejich prodejem a zároveň s jejich spotřebou,
o stravování se uskutečňuje buď .za plnou nebo částečnou (dotovanou) úhradu.
• Je to významná činnost zaměřená na uspokojování výživových potřeb obyvatelstva.
Společné stravování plní funkci:
• Základního stravování
o tj. poskytování kompletních obědů a večeří.
o Tato funkce patří mezi nejdůležitější, neboť kvalita poskytovaných stravovacích služeb je často rozhodující pro úspěšnost celého podniku.
• Doplňkového stravování
o představuje uspokojování výživových základní stravování.
o Jedná se o různé druhy občerstvení v restauračních nebo jiných pohostinských zařízeních.
• Funkci společensko-zábavní
o spočívá v poskytování mnoha služeb zabezpe¬čujících zábavu a odpočinek spotřebitelů.
• Význam společného stravování se neustále zvyšuje s rozvojem cestovního ruchu a je jedním z předpokladů jeho rozšiřování.
Význam a úloha společného stravování:
• ovlivňuje životní úroveň obyvatelstva
o šetří čas potřebný k přípravě pokrmů v domácnostech a tím vytváří podmínky pro prodlužování volného času a jeho využívání,
• zabezpečuje výživové potřeby obyvatelstva,
• vhodnou nabídkou sortimentu přispívá k zajišťování, ovlivňování, rozšiřování a propagaci racionální výživy,
• vytváří nové pracovní příležitost,
• ovlivňuje rozvoj řady odvětví (zemědělství, potravinářský průmysl strojírenství apod.), čímž působí na rozvoj ekonomiky,
• podílí se na tvorbě hrubého domácího produktu,
• je neoddělitelnou součástí národní kultury.
Formy společného stravování
Z pohledu gastronomie rozlišujeme tyto formy společného stravování:
• veřejné - restaurační
• účelové, systémové, institucionální (uzavřené) - závodní, školní, nemocniční, ústavní
V případě účelového (systémového) stravování se jedná o stravování pro vymezené skupiny osob, tedy o svým způsobem uzavřenou formu společného stravování, která nemá vztah k cestovnímu ruchu (mimo stravování v lázních).
Z pohledu uspokojování základních potřeb výživy rozlišujeme stravování:
• Individuální - stravování v domácnostech
• Společné
o Veřejné - restaurační
o Závodní
o Školní
o Stravování v lázních
o Ostatní (ústavní)
Nemocnice
Armáda
Domovy pro seniory
Věznice"
Poznámka
Součástí práce jsou schémata, tabulky a ilustrace o rozsahu cca 4 strany.
Otázky jsou zpracovány formou odrážek, důležité informace jsou značeny tučně, podtržením nebo kurzívou. Rozsah okruhů se pohybuje od 2 do 7 stran textu.
Některé části práce jsou volně dostupné na internetu.
Vlastnosti
Číslo práce: | 23686 |
---|
Autor: | - lukaskovac na seznam.cz |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 136 |
Formát: | Nezadáno |
Odrážky: | Ano |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ano |
Použitá literatura: | Ano |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2012 |
Počet stažení: | 70 |
Velikost souboru: | 1712 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
-
SMS platba (ČR) 65 Kč
Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"
Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.
V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199
Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
- Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
- Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
- Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
- Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
Nápověda pro zákazníky Vodafone:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
- Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
- Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
- Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
- Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
- Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
- V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
Nápověda pro zákazníky T-mobile:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
- Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
- Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
- Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
- Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
- Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
- Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
- V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
-
Platit kartou 59 Kč
Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"
Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.
Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".
Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.
-
Koupit za kredity - 55 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
-
SMS platba (Slovensko) - 2,50
Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
Zašlete SMS zprávu ve tvaru:
SEMmezera23686
- na telefonní číslo: 8877
Cena jedné SMS je 2,50 včetně DPH.
Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS.
Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je
použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
Důležité informace:
Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s
Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete
přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy
najdete zde nebo kontaktujte
naší podporu.