Seminarky.cz > Studijní podklady > Zápisky z hodin > > Technologie zpracování potravin

Technologie zpracování potravin

Kategorie: Zemědělská, potravinářská škola

Typ práce: Zápisky z hodin

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Studijní materiál pro studenty potravinářských oborů s maturitou v hlavních bodech seznamuje s technologií zpracování masa, vajec a mléka. Nabízené informace se týkají typů a vlastností daných surovin a postupů při jejich zpracovávání do jednotlivých výrobků. Text je psán kombinací češtiny a slovenštiny.

Obsah

1.
Technologie zpracování masa
1.1.
Maso, čerstvé maso, maso strojově zpracované
1.2.
Masné výrobky, maso pro výrobu masných výrobků
1.3.
Transport zvýřat
1.4.
První fáze výroby
1.4.1.
Porážka
1.4.2.
Fixace, vykrvování, opracování
1.4.3.
Chlazení
1.4.4.
Rigor mortis
1.4.5.
Parametry a zrání masa
1.5.
Druhá fáze výroby
1.5.1.
Bourání
1.5.2.
Rozdělení masa na výrobní druhy
1.5.3.
Vepřové výrobní maso
1.5.4.
Mechanicky separované maso
1.6.
Třetí fáze výroby
1.6.1.
Tepelné opracování
1.6.2.
Polotovary, technologický obal
1.6.3.
Solení masa
1.6.4.
Mělnění a mísení
1.6.5.
Plnění, vaření
1.6.6.
Uzení
1.6.7.
Nové způsoby aromatizace potravin
1.7.
Sortiment masných výrobků
1.8.
Výroba trvanlivých tepelně neopracovaných výrobků
1.9.
Technologie drůbeže
2.
Technologie vajec
2.1.
Rozdělení
2.2.
Transport, čistění, třídění, konzervování
2.3.
Výroba vaječných hmot
2.4.
Výroba majonézových výrobků
3.
Technologie mléka
3.1.
Typy mléka
3.2.
Tepelné ošetření
3.3.
Chemické složení mléka
3.4.
Technologie mléka
3.4.1.
Výroba
3.4.2.
Pasterace
3.4.3.
Vysokotepelné ošetření
3.4.4.
Homogenizace
3.5.
Zahuštěné mléko
3.5.1.
Výrobky
3.5.2.
Hlavní technologické operace
3.6.
Sušené mléko
3.6.1.
Výrobky
3.6.2.
Hlavní technologické operace
3.7.
Jogurt
3.7.1.
Výrobky
3.7.2.
Hlavní technologické operace
3.8.
Kysané mléčné výrobky
3.8.1.
Hlavní technologické operace

Úryvek

"Maso - všechny části zvířat, které jsou vhodné k lidské spotřebě,o jejichž použitelnosti bylo rozhodnuto podle právního předpisu,


Čerstvé maso - maso s výjimkou drůbežího masa, včetně masa baleného vakuově nebo v ochranné atmosféře, k jehož uchování nebylo použito jiného ošetření než chlazení nebo zmrazení, splňující požadavky zvláštního právního předpisu
červené maso z velkých, bílé z drůbeže, králíků a všeho toho malého

Maso strojně oddělené - maso určené k výrobě tepelně opracovaných masných výrobků, získané strojním oddělením zbytků masa, které zůstaly po vykostění na kostech s výjimkou kostí ze zmrazeného masa, kostí hlavy, kostí končetin pod zápěstními a zánártními klouby, ocasních obratlů prasat a kostí skotu, ovcí a koz, na zařízeních, na nichž dochází k nadrcení kosti a porušení buněčné struktury masa,
taky se tomu říká masný separát. Získáme prostě mlýnkem na maso nebo na ořechy
Mohou tam být drobně namleté kosti, a to se přidává do levných masných výrobků.

Masný výrobek - technologicky opracovaný výrobek obsahující jako převažující základní surovinu maso, o jehož použitelnosti bylo rozhodnuto podle zvláštního právního předpisu,
jde všechno o živočišné výrobky, a tam působí spoustu mikrobů, takže různé předpisy

Maso pro výrobu masných výrobků - kosterní svalovina jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, o jejichž použitelnosti bylo rozhodnuto podle zvláštních právních předpisů, s přirozeně obsaženou nebo přilehlou tkání, přičemž celkový obsah tuku a pojivové tkáně nepřekračuje hodnoty stanovené v tabulce"

Poznámka

Součástí práce jsou tabulky, schémata a nákresy, rozsah čistého textu činí cca 25 stran. Některé informace jsou značeny tučně, kurzívou nebo barevně.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera23982
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse