Obsah
1. | Vitamíny - charakteristika
|
2. | Vitamíny rozpustné v tucích
|
3. | Vitamíny rozpustné ve vodě
|
Úryvek
"VITAMÍNY
- organické látky potřebné pro život v malých množstvích
- rostliny a organismy sije umí syntetizovat samy
- pro člověka a živočichy esenciální složka potravy
- zdroj - potrava
- v těle provitamíny v neúčinné formě ( Beta - karoten - provitamín A, ergosterol - provitamín D)
- stanoveny DD v mg na den (hypovitaminoza, hypervitaminoza, avitaminoza)
- nejsou zdrojem energie
- význam - jsou složkou enzymů = biokatalyzátory chem.reakcí, antioxidanty atd.
- vlastnosti - snadno podléhaií oxidaci
- po chemické stránce jsou deriváty:
a. heterocyklů b. sacharidů c. izoprenoidů
Rozdělení:
1. Vitamíny rozpustné v tucích
A (retinol, axeroftol)
- terpeniclcý alkohol - ze 4 izopren jednotek
- játra, máslo, žloutek
- červená zelenina - forma provitamínu b-karoten
- složka zrakového pigmentu = rhodopsin, tvorba epitelů, antioxidant
- nedostatek - šeroslepost
D (kalciferoI) = antirachitický vitamín
- steroid
- rybí tuk, játra, máslo
- kvasnice - provitamín - ergosterol - vliv UV přeměna na vit D
- podporuje vstřebávání a ukládání Ca, P do kostí
- nedostatek u dětí - křivice (rachitis}
- nedostatek u dospělých - osteoporoza
E (tokoferol)
- alkohol
- obilné klíčky, rostlinné oleje
- antioxidant, podporuje činnost pohlavních žláz
- nedostatek – sterilita
K (fylochinon)
- derivát
- listová zelenina, E.coli
- podílí se na srážení krve
- nedostatek - poruchy srážlivosti krve
2. vitamínv rozpustné ve vodě
- B1 (thiamin, aneurin)
- derivát heterocyklů - pyrimidinové jádro a thiazolové jádro
- součást enzymového komplexu pyruvátdehydrogenásy - katalyzuje proces oxidační
dekarborylace za vzniku acetyl- CoA
- zdroj: obilniny, luštěniny, kvasnice
- význam - podílí se na metabolismu cukrů
- nedostatek - avitaminoza Beri-Beri - poruchy nervstva
B2 (riboflavin, laktoflavin)
- heterocyklický cukerný alkohol
-součást koenzymu OXIDOREDUKIÁS - podílejí se na přenosu elektronů a kationtů H* :
a. FMN - flavinmononukleotid
b. FAD - flavinadenindinukleotid
- zdroj: obiloviny, kvasnice, mléko
- význam - součást žlutých flavinových enzymů - FIAVOPROTEINY - přenos kationtů H*
v dýchacím řetězci
-nedostatek - záněty ústních koutků"
Poznámka
PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ
Vlastnosti
Číslo práce: | 28544 |
---|
Autor: | - |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 3 |
Formát: | MS Word |
Odrážky: | Ano |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ne |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2014 |
Počet stažení: | 271 |
Velikost souboru: | 12 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5335a65cbd6a4.zip (12 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.