Seminarky.cz > Maturitní otázky > > > Vitamíny

Vitamíny


Kategorie: Chemie

Typ práce: Maturitní otázky

Škola: Gymnázium Mikuláše Koperníka, Bílovec, příspěvková organizace, Bílovec

Charakteristika: Maturitní otázka z chemie na téma vitamíny. Charakterizuje vlastnosti vitamínů, přehled nejdůležitějších vitamínů, úvod k enzymům.

Obsah

1.
Vitamíny - charakteristika
2.
Vitamíny rozpustné v tucích
3.
Vitamíny rozpustné ve vodě
4.
Enzymy

Úryvek

"VITAMÍNY
- organické látky potřebné pro život v malých množstvích
- rostliny a organismy sije umí syntetizovat samy
- pro člověka a živočichy esenciální složka potravy
- zdroj - potrava
- v těle provitamíny v neúčinné formě ( Beta - karoten - provitamín A, ergosterol - provitamín D)
- stanoveny DD v mg na den (hypovitaminoza, hypervitaminoza, avitaminoza)
- nejsou zdrojem energie
- význam - jsou složkou enzymů = biokatalyzátory chem.reakcí, antioxidanty atd.
- vlastnosti - snadno podléhaií oxidaci
- po chemické stránce jsou deriváty:
a. heterocyklů b. sacharidů c. izoprenoidů

Rozdělení:
1. Vitamíny rozpustné v tucích
A (retinol, axeroftol)
- terpeniclcý alkohol - ze 4 izopren jednotek
- játra, máslo, žloutek
- červená zelenina - forma provitamínu b-karoten
- složka zrakového pigmentu = rhodopsin, tvorba epitelů, antioxidant
- nedostatek - šeroslepost
D (kalciferoI) = antirachitický vitamín
- steroid
- rybí tuk, játra, máslo
- kvasnice - provitamín - ergosterol - vliv UV přeměna na vit D
- podporuje vstřebávání a ukládání Ca, P do kostí
- nedostatek u dětí - křivice (rachitis}
- nedostatek u dospělých - osteoporoza
E (tokoferol)
- alkohol
- obilné klíčky, rostlinné oleje
- antioxidant, podporuje činnost pohlavních žláz
- nedostatek – sterilita
K (fylochinon)
- derivát
- listová zelenina, E.coli
- podílí se na srážení krve
- nedostatek - poruchy srážlivosti krve
2. vitamínv rozpustné ve vodě
- B1 (thiamin, aneurin)
- derivát heterocyklů - pyrimidinové jádro a thiazolové jádro
- součást enzymového komplexu pyruvátdehydrogenásy - katalyzuje proces oxidační
dekarborylace za vzniku acetyl- CoA
- zdroj: obilniny, luštěniny, kvasnice
- význam - podílí se na metabolismu cukrů
- nedostatek - avitaminoza Beri-Beri - poruchy nervstva
B2 (riboflavin, laktoflavin)
- heterocyklický cukerný alkohol
-součást koenzymu OXIDOREDUKIÁS - podílejí se na přenosu elektronů a kationtů H* :
a. FMN - flavinmononukleotid
b. FAD - flavinadenindinukleotid
- zdroj: obiloviny, kvasnice, mléko
- význam - součást žlutých flavinových enzymů - FIAVOPROTEINY - přenos kationtů H*
v dýchacím řetězci
-nedostatek - záněty ústních koutků"

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5335a65cbd6a4.zip (12 kB)
Nezabalený formát:
Vitaminy.doc (44 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse