Obsah
4. | Kvalifikace zaměstnanců
|
7.1. | Stanovení potřebného počtu a potřebné kvalifikace zaměstnanců
|
7.2. | Získávání a výběr zaměstnanců
|
7.3. | Hodnocení zaměstnanců
|
7.4. | Rozmisťování zaměstnanců
|
7.5. | Odměňování zaměstnanců
|
7.7. | Evidence zaměstnanců
|
8. | Vznik pracovního poměru |
Úryvek
"Trh práce
Trh = místo, kde se střetává nabídka s poptávkou
Práce = je cílevědomá lidská činnost k získání statků a služeb, které slouží k uspokojování potřeb (jeden z výrobních faktorů)
- je v tržní ekonomice zbožím, pohyb a rozmisťování pracovních sil se uskutečňuje prostřednictvím trhu práce
Poptávka po práci
- jde ze strany podniků, rozhodujícím faktorem je mzda, kterou je podnik ochoten zaplatit
- ovlivňuje ji:
poptávka po produktu určitého podniku
poptávka po zaměstnancích určité kvalifikace
mzda (= cena práce), kterou je podnik ochoten zaplatit
- klesá s tím, jak roste cena práce
Nabídka práce
- jde ze strany domácností, jednotlivci volí mezi 2 užitky:
volný čas
spotřeba důchodu (= příjmu), který by získal za práci
- roste s tím, jak roste cena práce
Nezaměstnanost
Formy:
- dobrovolná - lidé nechtějí být zaměstnáni
- nedobrovolná - lidé nemohou odpovídající práci najít (není dostatek pracovních míst)
Typy (nezaměstnanosti podle příčin):
a) frikční
- existuje z důvodu určitého času nutného k hledání místa
- jedná se o krátkodobou (dočasnou) nezaměstnanost, bude existovat vždy
- vzniká v době, kdy lidé hledají nové pracovní místo
b) strukturální
- zaměstnanci z odvětví, která se dostávají do útlumu, mohou mít jinou kvalifikaci, než je potřeba v odvětvích expandujících
- řešením je rekvalifikace
c) cyklická
- souvisí s hospodářským cyklem: v době, kdy klesá HDP roste nezaměstnanost, při růstu HDP počet nezaměstnaných klesá
Měření nezaměstnanosti
míra nezaměstnanosti = počet nezaměstnaných _ * 100
počet zaměstnaných + počet nezaměstnaných
Míra nezaměstnanosti je % z ekonomicky aktivního obyvatelstva.
Struktura zaměstnanců
1. dělníci
- vykonávají převážně fyzickou práci
- výsledkem jejich práce je výrobek, oprava nebo údržba (soustružník)
2. duševní pracovníci
- vykonávají převážně duševní práci (ředitel, plánovač, mistr)
3. provozní a obsluhující pracovníci
- zabývají se poskytováním služeb, pracují v obchodě, v dopravě (řidič, prodavač)
Kvalifikace zaměstnanců
kvalifikace = odborné znalosti, praktické dovednosti a morální vlastnosti
- získává se vzděláním, výchovou a prací
Personální práce
Uskutečňuje se jako:
a) součást práce každého vedoucího pracovníka, který řídí libovolnou skupinu lidí
b) specializovaná činnost odborníků soustředěných v personálním úseku nebo útvaru (tito zaměstnanci se zabývají pouze personalistikou)
- velikost a uspořádání personálního úseku závisí na velikosti podniku - ve větších podnicích se útvar člení na jednotlivá oddělení (oddělení plánování zaměstnanců, oddělení personálního rozvoje, oddělení odměňování, …)
Personální plány
Nejčastěji se sestavuje:
- plán pracovních míst a jejich obsazení - stanovuje předpokládaná pracovní místa v podniku a zachycuje současné obsazení těchto míst
- plán rozmisťování zaměstnanců (rezerv) - zaměřuje se na umístění zaměstnanců a ta místa, kde budou nejprospěšnější, na perspektivní převedení na jinou práci a povýšení. U důležitých míst uvádí kandidáty, kteří mohou nahradit současné zaměstnance
- plán vzdělávání - obsahuje vzdělávací akce pro zvyšování kvalifikace jednotlivců
- plán získávání a výběru zaměstnanců - stanovuje, zda získá zaměstnance z vnitřních nebo vnějších zdrojů, zda bude využívat práce na částečný úvazek, popř. domácí práce, teleworking nebo homeworking. Zároveň počítá s odchody zaměstnanců
Délka plánování závisí na druhu zaměstnanců - nejkratší jsou plány pro dělníky (několik měsíců), nejdelší jsou pro řídící pracovníky a pro specialisty (několik let).
Personální činnosti
1. stanovení potřebného počtu a potřebné kvalifikace zaměstnanců
2. získávání a výběr zaměstnanců
3. hodnocení zaměstnanců
4. rozmisťování zaměstnanců
5. odměňování zaměstnanců
6. péče o zaměstnance
7. evidence zaměstnanců
1. Stanovení potřebného počtu a potřebné kvalifikace zaměstnanců
a) odhadem
- jednoduchý operativní pružný způsob
- použití:
pro duševní, technické a administrativní pracovníky
v malých podnicích pro stanovení počtu všech pracovníků
b) s využitím norem práce
1. výkonové normy (pro dělníky)
2. normy obsluhy (pro obsluhující pracovníky)
3. normy stavů (pro takové práce, kdy zaměstnanec musí být přítomen, i když nepracuje - např. údržbář, skladník)"
Poznámka
PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ
Vlastnosti
Číslo práce: | 28782 |
---|
Autor: | gezic - gezic na seznam.cz |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 8 |
Formát: | MS Word |
Odrážky: | Ano |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ne |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2014 |
Počet stažení: | 126 |
Velikost souboru: | 18 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
STÁHNOUT PRÁCI
Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5356792407c93.zip (18 kB)
Nezabalený formát:
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.