Seminarky.cz > Maturitní otázky > > > Gastronomie - maturitní okruhy

Gastronomie - maturitní okruhy

Kategorie: Hotelnictví a turismus

Typ práce: Maturitní otázky

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Vypracované okruhy z gastronomie se věnují v rozsahu půl stránky až stránky těmto okruhům:

Obsah

1.
POŽIVATINY
1.1
Co jsou poživatiny
1.2
Rozdělení poživatin + 3př. u každé skupiny
1.3
Charakteristika a rozdělení potravin
1.4
Charakteristika a rozdělení pochutin
1.5
Charakteristika a rozdělení nápojů
2.
SLOŽENÍ POTRAVIN, BÍLKOVIN
2.1
Složení potravin
2.2
Význam jednotlivých látek v potravinách
2.3
Bílkoviny
3.
TUKY, CUKRY, SACHARIDY
3.1
Co jsou tuky
3.2
Co jsou sacharidy
3.3
Význam tuků a sacharidů
4.
MINERÁLNÍ LÁTKY, VODA
4.1
Charakteristiky a rozdělení min. látek
4.2
Význam min. látek a jejich výskyt
4.3
Voda
5.2
význam vitamínů
6.
BIOLOGIDKÁ A ENERGICKÁ HODNOTA POTRAVIN
6.1
Které látky tvoří biologickou hodnotu potravin
6.2
Význam biologických hodnotných látek pro lidský organizmus
6.3
Které látky tvoří EH potravin
6.4
Význam EH l. pro lidský organizmu
7.
JAKOST A SKLADOVÁNÍ POTRAVIN
7.1
Zjišťování posuzování jakosti
7.2
Jakostní skupina
7.3
Uskladnění a skladování potravin
7.4
Přejímka potravin
7.5
Druhy skladů
8.
OVOCE
8.1
Význam ovoce
8.2
Složení ovoce
8.3
Rozdělení ovoce: a) podle původu
b) podle druhu
9.
ZELENINA
9.1
Co je zelenina
9.2
Rozdělení zeleniny
10.
KONZERVOVÁNÍ
10.1
Význam konzervace
10.2
Konzervační metody
11.
BRAMBORY
11.1
Co jsou brambory
11.2
Dělení brambor
11.3
Vady brambor
11.4
Skladování brambor
12.
OBILOVINY
12.1
Co jsou obiloviny
12.2
Složení obilného zrna
12.3
Druhy obilovin a jejich použití
13.
MLÝNSKÉ VÝROBKY
13.1
Charakteristika mlýnských výrobků
13.2
Druhy mlýnských výrobků: a) druhy mouky
b) sortiment pšeničné mouky
c) krupařské výrobky
d) vločky
13.4
Skladování mlýnských výrobků a jejich vady
14.
TĚSTA
15.
CHLÉB A PEČIVO
15.1
Chleba
15.2
Charakteristiky
15.2
Význam
15.3
Druhy
15.4
Pečivo
15.5
Vady a skladování
16.
LUŠTĚNINY
16.1
Co jsou luštěniny, vyjmenovat
16.2
Význam luštěnin
16.3
Charakteristiky jednotlivých luštěnin
16.4
Skladování luštěnin
16.5
Vady luštěnin
17.
HOUBY, KOŘENÍ
17.1
Houby: charakteristika, dělení, konzervace
17.2
Koření: charakteristika, dělení, význam
18.
ČAJ
18.1
Charakteristika čaje
18.2
Zařazení a význam čaje
18.3
Druhy čaje
18.4
Příprava nápoje z čaje
19.
KÁVA
19.1
Co je káva, jaký má význam
19.2
Složení kávy
19.3
Pražení kávy
19.4
Tržní druhy kávy
19.5
Příprava nápoje
20.
KÁVOVINY
20.1
Co jsou kávoviny
20.2
Význam kávovin
20.3
Druhy kávovin
21.
OCET, SŮL A HOŘČICE
21.1
Ocet
21.2
Sůl
21.3
Hořčice
22.
SLADIDLA
22.1
Cukr
22.2
Přírodní cukrové náhražky
22.3
Umělá sladidla
22.4
Med
23.
TUKY
23.1
Charakteristika tuků
23.2
Dělení tuků
23.3
Živočišné tuky
24.
ROSTLINNÉ TUKY
24.1
Rostlinné oleje
24.2
Emulgované tuky – margaríny
24.3
Složené tuky
25.
MLÉKO A ROZDĚLENÍ MLÉČNÝCH VÝROBKŮ
25.1
Co je mléko
25.2
Druhy mléka podle původu
25.3
Který druh mléka (dle původu) je dodáván do obchodní sítě (maloobchod, spol. stravování) pod jednostranným názvem Mléko
25.4
Význam mléka
25.5
Rozdělení kravského mléka
25.6
Rozdělení mléčných výrobků
26.
MLÉČNÉ VÝROBKY
26.1
Sladké tekuté mléčné výrobky
26.2
Kysané mléčné výrobky
26.3
Sušené mléčné výrobky
26.4
Zahuštěné mléčné výrobky
27.
SÝRY
27.1
Jak vznikají sýry
27.2
Rozdělení sýrů dle různých hledisek
27.3
Sýry z kravského mléka
27.4
Ovčí sýr
27.5
Tavený sýr
28.
VEJCE
28.1
Charakterizuj vejce
28.2
Složení vejce
28.3
Druhy vajec
28.4
Skladování a vady vajec
29.
MASO
29.1
Charakteristika masa
29.2
Význam masa ve výživě
29.3
Zdroje masa
29.4
Složení masa
29.5
Jakostní vlivy masa
30.
SKLADOVÁNÍ, ZRÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ MASA
30.1
Zrání masa
30.2
Konzervování masa
30.3
Skladování masa
31.
VADY MASA
32.
HOVĚZÍ MASO
32.1
Charakteristika HM
32.2
Složení HM
32.3
Třídění HM
32.4
Jakostní třídění HM+ použití
32.5
Hovězí vnitřnosti
33.
VEPŘOVÉ MASO
33.1
Charakteristika VM
33.2
Složení VM
33.3
Třídění VM
33.4
Jakostní třídění VM + použití
33.5
Vepřové vnitřnosti
34.
TELECÍ MASO
34.1
Charakteristika a význam
34.2
Třídění
34.5
Použití
34.6
Vnitřnosti
35.
SKOPOVÉ A JEHNĚČÍ MASO
35.1
Charakteristika SM
35.2
Význam SM
35.3
Charakteristika JM
35.4
Třídění SM
36.
RYBY
36.1
Rozdělení ryb + příklad
36.2
Charakteristika RM
36.3
Význam RM
36.4
Rybí výrobky
36.5
Skladování ryb a rybích výrobků
37.
RYBÍ A MASNÉ KONZERVY
37.2
Rybí konzervy
37.2
Masné konzervy
37.3
Skladování konzerv

Úryvek

"TELECÍ MASO

Ko:
1. charakteristika a význam
2. třídění
3. použití
4. vnitřnosti

1. Mládě o váze 60 kg, to je přibližně 3 – 4 měsíce staré. Mladší nesmí být, protože obsahuje více vody a tím se rychleji kazí. Tm je světle růžové až s tělovým nádechem, vlákno je krátké a jemné – rychlá tepelná úprava lepší stravitelnost. Obsahuje minimální množství tuku – dobrá stravitelnost. Čím méně tuku tím více plnohodnotných bílkovin 10 – 22 %; 1 – 10 % tuku; 70 – 75 % vody; 0,3 % sacharidů, vitamíny A B1, B2; nerostné látky Ca, Fe, K, Na.
2. jakostní třídění:
I – kýta, ořech, oříšek, krátký sval, svalovník
II – pečeně, ples, hrudí, žebra
III – krk s karbanátkem, pupek, kližka (P+Z)
3. kýta – řízky, závitky, minutky
plec – pečení, dušení, zadělávání
kližka – dušení (perkelt) na paprice
hrudí – plnění, pečení, dušení, zadělávání a masité nádivky
pečeně – pečeně v celku, kotlety
4. játra, srdce, plíce, slezina, jazyk, mozek, dršťky

SKOPOVÉ A JEHNĚČÍ MASO

Ko:
1. charakteristika SM
2. význam SM
3. charakteristika JM
4. třídění SM

1. Mládě staré 6 – 8 měsíců. Kvalitní maso je pravidelně mramorované, varvy výrazné, světle červené. Konzistence je pevná. Vrstva tuku je rovnoměrná, tuk je zrnitý, světlý. Skopové maso se dodává většinou v celku, někdy dělené.
2. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Z minerálních látek obsahuje nejvíce Fe a Ca (pro děti a chudokrevní) z vitamínů obsahuje skupinu B. tuk je tuhý (lůj) a je nositelem extrakních látek. Podává se horké."

Poznámka

Maturitní okruhy pro 4 ročník pro odborné školy v oblasti gastronomie.

Vlastnosti

Náhled

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera7134
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse