Obsah
1.2 | Rozdělení poživatin + 3př. u každé skupiny
|
1.3 | Charakteristika a rozdělení potravin
|
1.4 | Charakteristika a rozdělení pochutin
|
1.5 | Charakteristika a rozdělení nápojů
|
2. | SLOŽENÍ POTRAVIN, BÍLKOVIN
|
2.2 | Význam jednotlivých látek v potravinách
|
3. | TUKY, CUKRY, SACHARIDY
|
3.3 | Význam tuků a sacharidů
|
4.1 | Charakteristiky a rozdělení min. látek
|
4.2 | Význam min. látek a jejich výskyt
|
6. | BIOLOGIDKÁ A ENERGICKÁ HODNOTA POTRAVIN
|
6.1 | Které látky tvoří biologickou hodnotu potravin
|
6.2 | Význam biologických hodnotných látek pro lidský organizmus
|
6.3 | Které látky tvoří EH potravin
|
6.4 | Význam EH l. pro lidský organizmu
|
7. | JAKOST A SKLADOVÁNÍ POTRAVIN
|
7.1 | Zjišťování posuzování jakosti
|
7.3 | Uskladnění a skladování potravin
|
8.3 | Rozdělení ovoce: a) podle původu
|
b) podle druhu
12.2 | Složení obilného zrna
|
12.3 | Druhy obilovin a jejich použití
|
13.1 | Charakteristika mlýnských výrobků
|
13.2 | Druhy mlýnských výrobků: a) druhy mouky
|
b) sortiment pšeničné mouky
c) krupařské výrobky
d) vločky
13.4 | Skladování mlýnských výrobků a jejich vady
|
16.1 | Co jsou luštěniny, vyjmenovat
|
16.3 | Charakteristiky jednotlivých luštěnin
|
17.1 | Houby: charakteristika, dělení, konzervace
|
17.2 | Koření: charakteristika, dělení, význam
|
18.1 | Charakteristika čaje
|
18.2 | Zařazení a význam čaje
|
18.4 | Příprava nápoje z čaje
|
19.1 | Co je káva, jaký má význam
|
22.2 | Přírodní cukrové náhražky
|
23.1 | Charakteristika tuků
|
24.2 | Emulgované tuky – margaríny
|
25. | MLÉKO A ROZDĚLENÍ MLÉČNÝCH VÝROBKŮ
|
25.2 | Druhy mléka podle původu
|
25.3 | Který druh mléka (dle původu) je dodáván do obchodní sítě (maloobchod, spol. stravování) pod jednostranným názvem Mléko
|
25.5 | Rozdělení kravského mléka
|
25.6 | Rozdělení mléčných výrobků
|
26.1 | Sladké tekuté mléčné výrobky
|
26.2 | Kysané mléčné výrobky
|
26.3 | Sušené mléčné výrobky
|
26.4 | Zahuštěné mléčné výrobky
|
27.2 | Rozdělení sýrů dle různých hledisek
|
27.3 | Sýry z kravského mléka
|
28.4 | Skladování a vady vajec
|
29.1 | Charakteristika masa
|
29.2 | Význam masa ve výživě
|
30. | SKLADOVÁNÍ, ZRÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ MASA
|
32.4 | Jakostní třídění HM+ použití
|
33.4 | Jakostní třídění VM + použití
|
34.1 | Charakteristika a význam
|
35. | SKOPOVÉ A JEHNĚČÍ MASO
|
36.1 | Rozdělení ryb + příklad
|
36.5 | Skladování ryb a rybích výrobků
|
37. | RYBÍ A MASNÉ KONZERVY
|
Úryvek
"TELECÍ MASO
Ko:
1. charakteristika a význam
2. třídění
3. použití
4. vnitřnosti
1. Mládě o váze 60 kg, to je přibližně 3 – 4 měsíce staré. Mladší nesmí být, protože obsahuje více vody a tím se rychleji kazí. Tm je světle růžové až s tělovým nádechem, vlákno je krátké a jemné – rychlá tepelná úprava lepší stravitelnost. Obsahuje minimální množství tuku – dobrá stravitelnost. Čím méně tuku tím více plnohodnotných bílkovin 10 – 22 %; 1 – 10 % tuku; 70 – 75 % vody; 0,3 % sacharidů, vitamíny A B1, B2; nerostné látky Ca, Fe, K, Na.
2. jakostní třídění:
I – kýta, ořech, oříšek, krátký sval, svalovník
II – pečeně, ples, hrudí, žebra
III – krk s karbanátkem, pupek, kližka (P+Z)
3. kýta – řízky, závitky, minutky
plec – pečení, dušení, zadělávání
kližka – dušení (perkelt) na paprice
hrudí – plnění, pečení, dušení, zadělávání a masité nádivky
pečeně – pečeně v celku, kotlety
4. játra, srdce, plíce, slezina, jazyk, mozek, dršťky
SKOPOVÉ A JEHNĚČÍ MASO
Ko:
1. charakteristika SM
2. význam SM
3. charakteristika JM
4. třídění SM
1. Mládě staré 6 – 8 měsíců. Kvalitní maso je pravidelně mramorované, varvy výrazné, světle červené. Konzistence je pevná. Vrstva tuku je rovnoměrná, tuk je zrnitý, světlý. Skopové maso se dodává většinou v celku, někdy dělené.
2. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Z minerálních látek obsahuje nejvíce Fe a Ca (pro děti a chudokrevní) z vitamínů obsahuje skupinu B. tuk je tuhý (lůj) a je nositelem extrakních látek. Podává se horké."
Poznámka
Maturitní okruhy pro 4 ročník pro odborné školy v oblasti gastronomie.
Vlastnosti
Číslo práce: | 7134 |
---|
Autor: | Killov - |
Typ školy: | SŠ |
Počet stran:* | 31 |
Formát: | Nezadáno |
Odrážky: | Nezadáno |
Obrázky/grafy/schémata/tabulky: | Ne |
Použitá literatura: | Ne |
Jazyk: | čeština |
Rok výroby: | 2005 |
Počet stažení: | 421 |
Velikost souboru: | 46 KiB |
* Počet stran je vyčíslen ve standardu portálu a může se tedy lišit od reálného počtu stran. |
Náhled
STÁHNOUT PRÁCI
-
SMS platba (ČR) 45 Kč
Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"
Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.
V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199
Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
- Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
- Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
- Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
- Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
Nápověda pro zákazníky Vodafone:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
- Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
- Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
- Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
- Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
- Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
- V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
Nápověda pro zákazníky T-mobile:
- Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
- Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
- Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
- Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
- Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
- Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
- Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
- V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
-
Platit kartou 38 Kč
Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"
Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.
Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".
Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.
-
Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
-
SMS platba (Slovensko) - 1,70
Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
Zašlete SMS zprávu ve tvaru:
SEMmezera7134
- na telefonní číslo: 8877
Cena jedné SMS je 1,70 včetně DPH.
Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS.
Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je
použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
Důležité informace:
Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s
Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete
přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy
najdete zde nebo kontaktujte
naší podporu.